Hlavní obsah

Putin: Na ukrajinské hranici hrozí masakr jako ve Srebrenici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin se obává, že by ukrajinští nacionalisté mohli na východě země spáchat „druhou Srebrenici”, pokud by Kyjev bez dalších záruk získal kontrolu nad hranicí s Ruskem i v té části, kterou teď mají pod kontrolou proruští separatisté. Uvedla to v úterý agentura TASS.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Ukrajinská strana po nás celou dobu požaduje, abychom jí umožnili uzavřít hranici vojsky. Já si ale představuji, co by se pak dělo. Srebrenica a konec,” prohlásil Putin při jednání s členy svého poradního sboru pro lidská práva.

Ve Srebrenici během konfliktu v Bosně Hercegovině povraždily v létě roku 1995 bosenskosrbské síly 8000 zajatých muslimských mužů, včetně starců a chlapců. Masakr bývá označován za nejhorší od konce druhé světové války.

Putin a Zelenskyj dohodli výměnu zajatců, spor o Donbas pokračuje

Evropa

Putin svá slova pronesl den poté, co v Paříži jednal o urovnání konfliktu na východě Ukrajiny s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

„Viděli jsme, jak prezident Zelenskyj vedl debaty s nacionalisty. Je jasné, kdo je silnější,” skepticky poznamenal Putin. „A co se tam stane? Kdo ty nacionalisty zvládne, až vstoupí na tato (povstalecká) území bez udělení záruk lidem?” pokračoval ruský prezident.

Ukrajina hrozí zdí na Donbasu. Po vzoru Izraele

Evropa

Putin také řekl, že se Zelenským v Paříži jednal i o možném pronásledování lidí, kteří žijí na povstaleckých územích. Připomněl, že Kyjev dosud nepřijal zákon o amnestii pro vůdce separatistů, ačkoliv se k tomu zavázal v mírových dohodách uzavřených v únoru 2015 v Minsku.

Masakr v Srebrenici

Ve Srebrenici vojska bosenských Srbů pod velením generála Ratka Mladiče v červenci 1995 zmasakrovala zhruba 8000 Muslimů, nyní zvaných Bosňáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám