Hlavní obsah

Putin hrozí Evropě jadernou odvetou

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil Evropě možnou jadernou odvetou, bude-li souhlasit s rozmístěním amerických raket po odstoupení USA od odzbrojovací smlouvy z roku 1987.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

”Evropa se vystaví nebezpečí možného odvetného úderu Ruska, pokud bude souhlasit s rozmístěním amerických raket na svém území,” řekl Putin podle agentzury Tass po setkání s italským premiérem Giuseppem Contem.

Americký prezident Donald Trump v sobotu oznámil, že země odstoupí od smlouvy o likvidaci raket středního s krátkého doletu (INF), kterou Spojené státy podepsaly s tehdejším Sovětským svazem. Podle Trumpa Rusové smlouvu porušují. Rusko to samé tvrdí o Američanech. [celá zpráva] Putin středečním prohlášením reagoval na Trumpovy sobotní výroky.

O jaderných zbraních mluvil ruský prezident už minulý týden. Na konferenci v černomořském letovisku Soči prohlásil, že v případě jaderného útoku na Rusko agresoři „chcípnou a nebudou mít ani čas na pokání“.

„Agresor musí vědět, že my jako mučedníci skončíme v ráji, ale agresoři prostě chcípnou, nebudou mít ani čas k tomu, aby učinili pokání,” řekl Putin. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám