Hlavní obsah

EU zmrazila majetek Putina i Lavrova

• Aktualizováno

Evropská unie zmrazila majetek ruského prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Státy EU v pátek schválily druhý balík sankcí, který tento krok obsahuje.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

O tom, že státy zmrazení majetku obou politiků schválily, informoval lotyšský ministr zahraničí.

Během dne ale tento krok nebyl jistý. „Doufám, že dosáhneme dohody. Pokud nebude překvapení, pokud nikdo nebude proti, pak jistě,“ odpověděl před jednáním Borrell na dotaz, zda se Putin a Lavrov ocitnou na sankčním seznamu čítajícím již přes pět stovek ruských činitelů či byznysmenů. Pro jejich potrestání se před jednáním vyslovili například ministři zahraničí Německa, Rakouska či Lucemburska.

Přehled dosud uvalených sankcí na Rusko po invazi na Ukrajinu

Evropa

„Nebude se ale na ně vztahovat zákaz cest, protože si chceme zachovat možnost vyjednávání s cílem ukončit násilí na Ukrajině,“ řekl novinářům rakouský ministr Alexander Schallenberg.

Tresty pro oba vrcholné politiky jsou součástí druhého balíku protiruských sankcí, který mají po čtvrteční výzvě od unijních lídrů ministři formálně schválit. Postihy mají omezit ruský přístup ke kapitálu, míří na energetiku, dopravu či obchod. Zasáhnou také 70 procent ruského bankovního trhu.

Sankce nejsou dostatečné, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek ráno prohlásil, že pokračující ruský útok dokládá nedostatečnost dosud přijatých opatření. EU podle nejmenovaného činitele již začala pracovat na třetím balíku sankcí, který má dále oslabit klíčové sektory ruské ekonomiky.

Evropská unie uvalením sankcí reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu. Tu ruská armáda zahájila ve čtvrtek a stále v ní pokračuje. Ukrajina se brání.

Reklama

Výběr článků

Načítám