Hlavní obsah

Půl milionu ruských pasů na Donbasu

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 527 tisíc obyvatel ukrajinského Donbasu dostalo za poslední dva roky ve zjednodušeném řízení ruské občanství. Zhruba dva tisíce žádostí o ruský pas ze separatisty ovládaných území na východě Ukrajiny pak Moskva zamítla, napsala s odvoláním na ruské ministerstvo vnitra agentura TASS.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Ze zamítnutých žádostí je ze 40 procent podaly osoby s omezením vstupu do Ruska, u třetiny zamítnutých byl důvodem jejich trestní rejstřík, dalších 25 procent bylo označeno za bezpečnostní hrozbu.

Ruské ministerstvo vnitra upozornilo, že nabídka občanství stále trvá. Odhady samotných povstaleckých samospráv okolo Doněcku a Luhansku v minulých letech udávaly celkový počet obyvatel okolo tří milionů.

Kyjev: Hybridní válka

Urychlené udělování ruských pasů ve zjednodušeném řízení umožňuje od dubna 2019 mimořádný dekret prezidenta Vladimira Putina.

Putin zve Zelenského k jednání do Moskvy

Zahraniční

Nabídka se vztahuje na Ukrajince mající trvalý pobyt „v určitých částech Doněcké a Luhanské oblasti“, což jsou dle ruské tiskové agentury TASS fakticky samozvané povstalecké republiky. Udělování ruských pasů ukrajinským občanům Kyjev ostře kritizuje jako součást hybridní války.

V dubnu zástupce šéfa kanceláře ruského prezidenta Dmitrij Kozak upozornil, že Ruská federace by mohla „být nucena přijít na obranu“ ruských občanů na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám