Hlavní obsah

První krok muslimského starosty Londýna: Návštěva připomínky holokaustu

– Londýn

Čerstvě zvolený muslimský starosta Londýna Sadiq Khan má za sebou první oficiální akt v úřadě. V neděli se zúčastnil obřadu k připomínce obětí holokaustu. Khan složil přísahu v sobotu.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Nový londýnský starosta Sadiq Khan (vlevo) s vrchním britským rabínem Ephraimem Mirvisem na ragbyovém stadiónu na připomínce obětí holokaustu

Článek

Ceremonie se v Londýně zúčastnily tisíce lidí z místní židovské komunity včetně víc než 150 pamětníků, kteří vyvražďování Židů za druhé světové války přežili. Khan byl na obřadu po boku vrchního britského rabína Ephraima Mirvise.

Khan je prvním muslimem v čele londýnské radnice. V sobotu při slavnostním slibu prohlásil, že bude starostou lidí všech vyznání.

Ve volbách zvítězil navzdory tomu, že se ho během kampaně někteří odpůrci z konzervativní strany snažili vykreslit jako obhájce radikálního islámu.

Labouristická strana také čelila obviněním z antisemitismu. Koncem dubna například pozastavila členství bývalému londýnskému starostovi Kenu Livingstoneovi. Ten prohlásil, že Adolf Hitler podporoval sionistickou snahu založit stát Izrael.

Livingstone také hájil labouristickou poslankyni Naz Shahovou, která na sociální síti před dvěma lety tvrdila že „Izraelci by měli být deportováni“. V souvislosti s izraelsko-palestinským konfliktem pak mluvila o „židovském srocování“. Shahová se později omluvila.

Reklama

Výběr článků

Načítám