Hlavní obsah

První kolo polských prezidentských voleb vyhrál konzervativec Duda

Varšava

V nedělním prvním kole prezidentských voleb v Polsku nečekaně zvítězil kandidát největší opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Andrzej Duda. Získal 34,5 procenta hlasů, uvedl v pondělí list Gazeta Wyborcza s odvoláním na odhady agentury Ipsos. Favorizovaný stávající prezident Bronislaw Komorovsky podporovaný Občanskou platformou (PO) dostal 33,1 procenta. Oficiální výsledky budou známy během dne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Andrzej Duda zvítězil v prvním kole prezidentských volebVideo: Reuters

 
Článek

Třetí skončil bývalý rockový hudebník Pawel Kukiz s 20,3 procenta hlasů. Podle politologů Kukiz oslovil zejména mladé lidi otrávené tradiční stranickou politikou. Mezi učni a studenty získal 41,7 procenta, zatímco Duda necelých dvacet a čtvrtý Komorowski necelých 13.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Pawel Kukiz

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dudovi pomohli k vítězství Poláci hlasující v zahraničí, uspěl v USA, Kanadě i v Austrálii. V Chicagu získal 80 procent, druhý Kukiz pak 8 procent.

Rozhodne druhé kolo

O budoucím polském prezidentovi se rozhodne za čtrnáct dní. Oba tábory proto mobilizují.

Kukiz zřejmě nepodpoří ani jednoho postupujícího kandidáta: „Voliči jsou svobodní lidé, sami rozhodnou, pro koho budou hlasovat.”

Podle Komorowského je třeba se na výsledky dívat jako „na vážné varování pro celý vládní tábor”.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

stávající polský prezident Bronislaw Komorowski

Poláci budou letos na podzim v parlamentních volbách rozhodovat o osudu současné středo-pravicové vlády premiérky Ewy Kopaczové (PO). Nedělní hlasování tak lze považovat za test nálady v zemi ve volebním roce.

Rozdělená země

Volby také ukázaly, jak je země nadále rozdělená, Komorowski vyhrál jen v západních vojvodstvích a Duda jen ve východních, přičemž při hranicích s Ukrajinou získával nad 40 procent hlasů.

Oproti minulým volbám došlo k jediné změně, Komorowski vyhrál i v Horním Slezsku, přesto mu to nestačilo.

Volby také ukázaly na selhání průzkumů, v těch jasně vedl Komorowski nad Dudou.

Politolog Jacek Wódz ze Slezské univerzity v Katovicích polské agentuře PAP řekl, že překvapivě nízký volební zisk Komorowského souvisí se zklamáním Poláků ze současné vlády PO, protože lidé si ho s touto stranou stále spojují. PO se u moci drží už osmý rok v řadě, což se ještě žádné politické straně v Polsku po roce 1989 nepovedlo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám