Hlavní obsah

Protokol neřeší. Trumpova dcera se v Hamburku posadila mezi státníky

Hamburk

Dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka vyvolala v sobotu na summitu G20 v Hamburku údiv, když na nějaký čas u jednání státníků nejvyspělejších ekonomik světa nahradila svého otce. Fotoaparáty zachytily, jak sedí mezi čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Foto: Ludovic Marin, Reuters

Ivanka Trumpová na summitu G20

Článek

„Toto je skupina dvaceti nejmocnějších státníků světa z dvaceti nejmocnějších zemí. Má to vzbudit tento dojem a také vyslat důležitý vzkaz, že jsme demokracie. Pravomoc se nepropůjčuje rodinným příslušníkům,“ komentoval záležitosti bývalý velvyslanec USA v NATO Nicholas Burns pro list The Washington Post.

Jeden nejmenovaný evropský diplomat dodal, že takový nepotismus naposledy ukázal J. F. Kennedy, když jmenoval ministrem spravedlnosti svého bratra.

Ivanka Trumpová u jednacího stolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, čínským prezidentem Si Ťin-Pchingem, britskou premiérkou Theresou Mayovou a tureckým prezidentem Recepem Erdoganem.

Pětatřicetiletá Ivanka Trumpová je sice poradkyní svého otce, ale nezastává žádný oficiální vládní post. Americká delegace uvedla, že v Hamburku svého otce zastala, když musel odejít na další jednání. Jeden její člen upozornil, že podobně vždy někdo u jednacího stolu zaskakuje i za ostatní předáky.

Takový argument není ale přesný. Premiéry a prezidenty u jednacího stolu sice skutečně obyčejně někdo nahradí, ale většinou je to třeba ministr zahraničí, tedy zvolený zástupce země.

Ivanka Trumpová vedoucí za USA jednání světových státníků podle kritiků představuje nejen porušení protokolu, ale znovu ukázala na tenkou linii mezi státními a osobními zájmy amerického prezidenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám