Hlavní obsah

Proti Merkelové: Zavřete hranice pro migranty, žádá část jejích poslanců

– Berlín • Aktualizováno

Uzavřít hranice pro běžence žádají po kancléřce Angele Merkelové někteří poslanci CDU/CSU. Jejich požadavek je zatím ve formě petice, kterou podepsalo přes 40 z 311 poslanců, napsal ve středu deník Bild.

Foto: ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Autoři výzvy k uzavření hranic píší: „Lidé, kteří chtějí do Německa přicestovat ilegálně přes třetí země, musejí být vráceni již na hranicích, jak to požaduje §18 odstavec 2 azylového zákona.“

O požadavku poslanců by se mělo jednat na zasedání klubu 26. ledna, do té doby budou iniciátoři sbírat podpisy.

„Pokud se pro požadavek uzavření hranic pro migranty vysloví velká část poslanců naší frakce, měla by být možnost o tomto návrhu hlasovat,“ prohlásil poslanec Christian von Stetten.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Merkelová, vezmi si své muslimy a zmiz! hlásá cedule na demonstraci hnutí PEGIDA v Lipsku

Šéf poslaneckého klubu CDU/CSU Volker Kauder ovšem tvrdí, že většina poslanců je k výzvě zdrženlivá a podporuje postoj kancléřky Merkelové.

Není to ovšem jediný požadavek, který směřuje na vládu kancléřky Merkelové. Německo by mělo podle generálního sekretáře CDU Petera Taubera denně deportovat 1000 žadatelů o azyl. Pro středeční vydání deníku Rheinischen Post uvedl, že z počtu 2000 žádostí o azyl, které se v Německu denně projednávají, by měla být každá druhá odmítnuta.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Do Německa loni přišlo 1,1 miliónu běženců, nejvíc od konce druhé světové války. Hlasy po omezení imigrace zesílily po silvestrovských útocích v Kolíně nad Rýnem a v dalších německých městech, kde mladí muži sexuálně napadali a okrádali ženy. Z výpovědí napadených i dosavadního vyšetřování vyplývá, že mezi pachateli jsou také migranti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám