Hlavní obsah

Proruští aktivisté v Doněcku vyhlásili nezávislost, chtějí pozvat ruské vojáky

Doněck

Proruští aktivisté v Doněcku na východě Ukrajiny v pondělí ustavili vlastní parlament. Avizovali vyhlášení nezávislé lidové republiky nezávislé na zbytku Ukrajiny. Chtějí uspořádat referendum o nezávislosti a chtějí požádat ruského prezidenta Vladimira Putina o vyslání mírových sborů.

Rusové v Doněcku vyhlásili nezávislost na Ukrajině

 
Článek

S prohlášením nezávislosti, zveřejněným nejprve na twitterovém účtu místních novin OstroV podle agentury Interfax Ukrajina vyrukovali ”lidé, kteří obsadili sídlo oblastní správy” během nedělních demonstrací. Podle agentury ITAR-TASS je prohlášení dílem poslanců oblastního sněmu.

Foto: ČTK/AP

Demonstrant v ukrajinském Doněcku mává ruskou vlajkou

V budově oblastní správy se sešlo padesát lidí, kteří oznámili, že ustavili vlastní parlament. Současně vyhlásili s okamžitou platností nezávislou Doněckou lidovou republiku. Z budovy byla stržena ukrajinská vlajka a vyvěšena nová vlajka Doněcké republiky.

Rusové v Doněcku vyhlásili nezávislost na Ukrajině, žádají Putina o vojenský zásah

„Jménem národa Doněcké lidové republiky můžeme vystupovat jako nejvyšší rada republiky (tedy parlament - pozn. red.),“ řekl jeden z aktivistů a dodal:  „Nejdůležitější vládní otázky svázané s rozvojem republiky, její vztahy s dalšími vládami jsou podrobeny veřejné diskusi a referendu.“

Foto: Stringer, Reuters

Proruští demonstranti v Doněcku

Současně uvedl, že referendum o samostatnosti a připojení k Rusku se má uskutečnit do 11. května, tedy ještě před ukrajinskými volbami. Podle aktivisty, který vystoupil na zasedání doněckého sněmu, je datum koordinováno s aktivisty v Luhanské a Charkovské oblasti, kteří také o víkendu obsadili správní budovy. [celá zpráva]

Foto: Mikhail Maslovsky , Reuters

Proruský demonstrant v ukrajinském Doněcku před příslušníky zásahové jednotky

Putine, pomoc!

Oznámil, že parlament je připraven požádat o vstup ruských vojsk, pokud jim vláda bude bránit v nezávislosti: „Jestli se nám v tom nezávislá kyjevská vláda pokusí zabránit, obrátíme se na Ruskou federaci s prosbou o vyslání mírových sborů.“

Jeho slova byla uvítána hlasitým hurá a výkřiky Putine, pomoc. Podle některých zdrojů byla žádost o pomoc už schválena a odeslána.

"Jsme připraveni bojovat za své ideje, za naše ideály, ale bez vaší podpory, bez podpory Ruska, bude těžké, abychom sami odolali kyjevské juntě," praví se v žádosti podle agentury Interfax.

Jedná se o tentýž postup, jaký v únoru použila vláda Autonomní ukrajinské republiky Krym. Nakonec se oddělila a v referendu schválila připojení k Rusku. Podle ředitele ukrajinského Centra pro vojenskopolitická studia Dmitra Tymčuka jednali podle plánů Moskvy. V Kremlu se podle něj právě jedná o vytvoření Doněcké republiky.

Foto: Stringer, Reuters

Demonstranti v Doněcku požadující nezávislost na Ukrajině

Deklarace o nezávislosti Doněcké republiky byla vyhlášena záhy poté, co ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk apeloval na východ Ukrajiny, aby bránil územní celistvost země. Podle něj se zemi snaží rozvrátit Rusko, aby od ní oddělilo další oblasti. Podle něj Kyjev nepřipustí takový vývoj, který by mohl vést k ruskému vojenskému zásahu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám