Hlavní obsah

Prokuratura stále neví, z čeho Fritzla obžalovat

Novinky, ČTK, aš, Sunday Mirror

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ST. POLLEN

Rakouské státní zastupitelství zatím neví, z čeho obžalovat Josefa Fritzla, který ve sklepení svého domu v Amstettenu 14 let věznil a zneužíval svou dceru. Spis obžaloby ještě není hotový, uvedl ve středu místopředseda zemského soudu v St. Pöltenu Franz Cutka. Podle něj Fritzl nestane před soudem letos, ale až v příštím roce. Fritzl mezitím obvinil policií, že zmanipulovala důkazy proti němu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž s použitím Reuters a Profimedia), Novinky

Článek

Obžalovací spis státního zastupitelství podle Cutky ještě není hotový, chybí v něm jedna psychiatrická expertiza. Odborná lékařka si vyžádala další čas na prostudování záznamů o výsleších obětí.

Státní zastupitelství navíc ještě definitivně nerozhodlo, z kterých zločinů bude Fritzl obžalován. Rakouský trestní zákoník s podobným případem nepočítal. Nejvyšší trest by Fritzlovi hrozil v případě, že by čelil obvinění ze zabití dítěte, které zplodil se svou vězněnou dcerou a které krátce po porodu ve sklepení zemřelo. Fritzl je pak spálil. Když by byl Fritzl obžalován z únosu a znásilnění, čelil by nižšímu trestu do deseti let. Zvažuje se i možnost, že by byl souzen podle archaického paragrafu o otroctví.

Cutka zároveň oznámil, že celý proces bude v zájmu ochrany obětí probíhat s vyloučením veřejnosti. Veřejné by mělo být jen vyhlášení rozsudku. Ze stejných důvodů bylo také rozhodnuto, že jako svědkové nebudou vyslechnuti nejbližší rodinní příslušníci obviněného.

Podle Fritzla policie manipuluje důkazy

Josef Fritzl zaútočil na policii, že manipuluje s důkazy, aby svědčily proti němu. Uvedl to po páteční návštěvě sklepení, kde věznil svou dceru a tři incestní děti a kam ho odvedli vyšetřovatelé. Podle něj police odmontovala z těžkých dveří uzavírajících sklepení časový zámek, který by je odblokoval, když by se nevrátil ve stanovenou dobu.

Tvrdí, že policie to udělala, aby ho mohla obvinit, že ohrožoval životy vězněných.

Policie ale tvrdí, že po takovém zařízení ve sklepě nenašla žádné stopy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám