Hlavní obsah

Projekt interaktivní mapy islámu budí v Rakousku kontroverze

V Rakousku budí kontroverze projekt interaktivní mapy islámu, která ukazuje přes 600 mešit, modliteben či muslimských spolků působících zemi. Podle tvůrců má poskytnout přehled o tom, které z nich šíří potenciálně nebezpečný výklad islámu. Část domácích i zahraničních kritiků ji ale má za rasistickou.

Foto: islam-landkarte.at

Mapa islámu

Článek

Mapu islámu ve spolupráci s religionisty z Vídeňské univerzity zpracovalo Dokumentační středisko pro politický islám (Dokumentationsstelle Politischer Islam), které loni zřídila současná vláda lidovců (ÖVP) a Zelených. Jeho cílem je politický islám "vědecky dokumentovat a zkoumat".

"Zaevidovali a popsali jsme 623 spolků, organizací a mešit," řekl vedoucí projektu Ednan Aslan s tím, že cílem bylo poskytnout transparentní data, která by mohla pomoci při začleňování muslimů do většinové společnosti. Druhým cílem bylo upozornit politiky na "nebezpečné tendence", v jejichž důsledku podle něj nakonec trpí většina muslimů v Rakousku. Kromě toho středisko zveřejnilo rovněž obsáhlé souhrny k hlavním organizacím prosazujícím politický islám v Rakousku, včetně jejich ideologického zázemí či vazeb do zahraničí.

„Děsivý výsledek studie.“ Islám nepatří na Západ, myslí si drtivá většina Rakušanů

Evropa

Podle ministryně pro integraci Susanne Raabové mapa v žádném případě nemá z muslimů učinit předem podezřelé jedince. Z druhé strany podle ní není možní "přivírat oči" a ignorovat "nebezpečný vývoj politického islámu", který je podle ní ohrožením pro rakouský hodnotový systém a liberální demokracii. Úkolem politiků je podle Raabové zabránit, aby se takovéto ideologie šířily "pod pláštíkem tolerance".

Projekt ostře kritizovala islámská obec v Rakousku (IGGÖ), podle níž se jedná o "evidentní snahu vlády paušálně všechny v Rakousku žijící muslimy stigmatizovat jako potenciální nebezpečí". V prohlášení dodala, že mapa "pobízí k rasismu" a - s ohledem na fakt, že zveřejňuje adresy jednotlivých mešit a spolků - vystavuje muslimy "masivnímu bezpečnostnímu riziku".

Šéf Macronovy strany vynadal vlastní kandidátce za fotku v hidžábu

Zahraniční

Mapu coby "další útok ÖVP proti muslimům" odsoudili také někteří sociální demokraté (SPÖ) a distancovali se od ní i Zelení, kteří přitom s lidovci tvoří vládní koalici. Dále ji odmítla evangelická církev v Rakousku či zmocněnec Rady Evropy pro potírání antisemitismu a nenávisti vůči muslimům. Již v pátek se k odpůrcům projektu přidal turecký islamistický prezident Recep Tayyip Erdogan. Ústy svého mluvčího Rakousku vzkázal, že mapa je "xenofobní, rasistická a protiislámská".

Raabová v pondělí oznámila, že se stala terčem výhrůžek na sociálních sítích a že se případem zabývá tajná služba BVT i policie. Vedoucí projektu Aslan musel podle svých slov dostat policejní ochranu a vyhrožování čelil i další ze spoluautorů projektu, teolog a sociolog Mouhanad Khorchide.

Anketa

Je rakouská mapa islámu rasistická?
Ano
2,6 %
Ne
97,4 %
Celkem hlasovalo 9239 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám