Hlavní obsah

Proces století začíná, tyran Josef Fritzl stane před soudem

Právo, Novinky, DPA, ČTK, BBC, aš, nek
Sankt Pölten

V pondělí začíná v dolnorakouském Sankt Pöltenu proces století. U soudu stane 74letý Josef Fritzl, který 24 let věznil a zneužíval ve sklepení svého domu v Amstettenu dceru Elisabeth (43) a zplodil s ní sedm dětí, z nichž jedno krátce po porodu zemřelo. Smrt dítěte žaloba kvalifikovala jako vraždu, za kterou by mohl dostat doživotí. Proces potrvá pět dní, o vině a trestu bude rozhodovat osmičlenná porota.

Článek

Fritzl čelí obvinění ze šesti trestných činů, kromě vraždy ještě ze zotročování, znásilnění, omezování osobní svobody, těžkého donucování a z incestu. Obžaloba ho viní z toho, že od srpna 1984 do loňského dubna držel ve sklepě svou dceru. Za tu dobu ji podle soudních znalců asi 3000krát znásilnil a zplodil s ní sedm potomků. Tři z nich žili s matkou ve sklepním prostoru. Podle žalobců Fritzl v roce 1996 jedno své novorozené dítě zabil, když zabránil tomu, aby dostalo lékařskou pomoc, neboť matku i děti věznil ve sklepení.

Nejsem žádná zrůda
Josef Fritzl

Fritzl ale odmítá, že by jedno z dvojčat, které zemřelo po porodu a jehož tělíčko krátce potom spálil v domovním kotli, zabil. „Nejsem žádná zrůda,“ vzkázal nedávno Fritzl po svém advokátovi Rudolfu Mayerovi s tím, že svou dceru „miloval“. Ke všem zločinům se ale hned po zatčení loni v dubnu přiznal. Ani on, ani veřejnost ale nepochybují, že na svobodu se tento bezcitný pachatel incestu a tyran už nikdy nedostane.

Jeho obhájce Rudolf Mayer řekl: „Bude to mimořádně náročný proces, pokud jde o věcný obsah i skutkovou podstatu. Můj klient je vážně narušený jedinec s nejméně dvěma osobnostmi. Počítá s doživotím.“

Budova soudu v St. Pöltenu

I kdyby se Fritzolvi nepodařil prokázat vraždu, je celkem jasném, že do konce života se již nedostane na svobodu. Nemusí však skončit ve vězení. Žalobce navrhl, aby se Fritzl - pokud bude odsouzen - dostal do zařízení pro duševně nemocné pachatele.

O Frizlově vině či nevině bude rozhodovat osmičlenná porota. Porotci se vybírají ze seznamu rakouských voličů. Na výši trestu se pak dohadují s tříčlenným soudním senátem.

Odhalení přišlo náhodou

Šokující případ z Amstattenu vyšel najevo náhodou. Elisabeth, kterou otec zavřel do podzemního vězení v jejích 18 letech, ho dokázala přesvědčit, aby jí poprvé po 24 letech umožnil opustit sklepení a odvezl ji do nemocnice s vážně nemocnou dcerou Kerstin, které byl Fritzl otcem a současně i dědečkem.

Dům, kde žil Josef Fritzl a pod nímž věznil svou dceru a společné děti.

FOTO: ČTK/AP

O existenci dívky neměli úřady žádné informace, a to vzbudilo jejich podezření. Záhy se ukázal rozsah zločinu, který Fritzl léta maskoval. Fritzlova manželka i sousedé považovali Elisabeth za pohřešovanou – přesně tak jim to namluvil Fritzl, aby odůvodnil, proč se dcera v roce 1984 náhle ztratila. Tři z jejích dětí, které vychovával Josef Fritzl se svou ženou, prý „objevil“ u dveří domu se vzkazem, že se Elisabeth o ně nedokáže postarat.

Oběti jsou opět na klinice

Elisabeth se všemi šesti dětmi se opět vrátila na psychiatrickou kliniku, kde se měsíce zotavovala. Na klinice je podle jejího vedení už několik dní.

Od konce loňského roku žije Elisabeth s potomky na utajovaném místě pod novou identitou. Přímo v soudní síni ale oběti Fritzlovy tyranie vypovídat nebudou, aby neutrpěly při pohledu na otce nový šok.

Sklepení, kde Josef Fritzl věznil svou dceru a společné děti

Na ochranu rodiny zejména před senzacechtivými médii přísně dbají její advokáti i soudy, i když v jednom případě se mezera přece jen objevila: britský bulvární list The Sun nedávno prolomil tabu a otiskl aktuální snímky Elisabeth.

I Fritzlova žena se odstěhovala ze St.- Pöltenu.

Rozsudkem případ neskončí. Fritzl po sobě zanechal dluhy ve výši 3, 5 miliónu eur ( 93 mil. korun). Správce Walter Anzböck se teď snaží prodat sedm domů, které násilník vlastnil a z jejichž pronájmu financoval svůj dvojí život. Zájemci však chtějí koupit jediný - dům, v němž věznil dceru. S nejvyššími, mnohamiliónovými nabídkami, přicházejí filmaři. Fritzl souhlasí s tím, že by peníze dostala jeho rodina. Radnice Amstettenu se však staví proti, protože nechce, aby se Fritzlův případ donekonečna pojil s jejich městečkem.

Nad palácem bude bezletová zóna

V Sankt Pöltenu budou uplatněna mimořádná bezpečnostní opatření. Prevence jde tak daleko, že nad soudní budovou bude vytvořena bezletová zóna. Toto rozhodnutí má také zajistit, aby se případně někdo nepokusil Frizla osvobodit s pomocí vrtulníků, či aby proces nerušil hluk letadel.

Samozřejmostí budou dopravní omezení ve městě, kovové bariéry kolem justičního paláce a všudypřítomní policisté, jejichž počet má být vždy takový, aby dokázali zajistit spolehlivou ochranu. Přelíčení se uskuteční s vyloučením veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Klinika v Amstettenu.

Klinika v Amstettenu.

Klinika v Amstettenu.FOTO: Profimedia

Rozhořčení v Rakousku a za jeho hranicemi nad zločiny Fritzla je tak velké, že by se nemusel pátečního verdiktu dožít. „Nic konkrétního, ale určité hrozby jsme zaznamenali,“ řekl šéf místního justičního paláce Günther Mörwald. Některé výhrůžky míří i na Friztlova advokáta.

Chronologie případu Josefa Fritza

  •  28. srpna 1984 - Fritzl uvěznil tehdy osmnáctiletou dceru Elisabeth ve sklepě svého domu v Amstettenu. Po následujících 24 let ji měl opakovaně zneužíval a zplodit s ní sedm dětí. Tři děti byly celou dobu vězněny v podzemí spolu s matkou. Další tři vyrůstaly v domě s Fritzlem a jeho zřejmě nic netušící manželkou. Sedmé dítě zemřelo krátce po porodu a Fritzl měl jeho tělo spálit v kotli.
  • 19. dubna 2008 - Jedno z vězněných dětí, devatenáctiletá Kerstin, upadla do bezvědomí a Fritzl ji odvezl do nemocnice. Personálu řekl, že matka dítěte je nezvěstná. Lékaři v médiích vyzvali matku, aby se jim přihlásila, Elizabeth se o výzvě dozvěděla a začala na otce naléhat, aby ji odvezl za dcerou do nemocnice.
  • 26. dubna 2008 - Fritzl přivezl Elizabeth do nemocnice. Při odchodu byli oba zadrženi policií. Vyšetřování odhalilo pozadí celého případu.
  • 27. dubna 2008 - Fritzl kriminalistům prozradil, kde přesně se v domě nachází podzemní úkryt a jak překonat jeho elektronické zabezpečení. Informace o případu se dostala do médií.
  • 28 dubna 2008 - Policie sdělila, že případ považuje v zásadě za objasněný; Fritzl se k činům plně doznal.
  • 29. dubna 2008 - Testy DNA prokázaly, že Fritzl je otcem všech šesti žijících dětí.
  • 4. května 2008 - Šéf vyšetřovatelů Franz Polzer oznámil, že policie nenašla žádné důkazy o případných spolupachatelích.
  • 5. května 2008 - Polzer uvedl, že Fritzl svůj čin plánoval dlouho dopředu. Základ skrýše byl vybudován v letech 1978 až 1983 při celkové rekonstrukci domu.
  • 7. května 2008 - Fritzl byl poprvé předveden k výslechu před státní zástupkyni. Projevil ochotu spolupracovat.
  • 1. června 2008 - Kerstin Fritzlová byla probuzena z umělého spánku a po týdnu se připojila k ostatním členům rodiny, kteří se zotavovali v psychiatrické léčebně.
  • Červenec 2008 - Elisabeth Fritzlová začala vypovídat.
  • 13. listopadu 2008 - Proti Fritzlovi byla vznesena obžaloba, obsahující mimo jiné i obvinění ze zotročování a vraždy.
  • 29. prosince 2008 - Právník Elizabeth Fritzlové oznámil, že jeho mandantka opustila spolu se svými dětmi psychiatrickou kliniku a přestěhovala se do vlastního domu na utajeném místě.
  • 9. února 2009 - Na Fritzlův majetek byl vyhlášen konkurz. Média spekulovala, že Fritzl má milionové dluhy.
  • 16. března 2009 - Začíná proces s Josefem Fritzlem.
  • 19. března 2009 - Fritzl je shledán vinným ve všech šesti bodech obžaloby, tedy i z vraždy. Dostal doživotí s povinnou ochrannou léčbou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám