Hlavní obsah

Proces s Pussy Riot vrcholí, Rusko na něj doplácí

Moskva
Aktualizováno

Tři obviněné členky ze souboru Pussy Riot přivezli ve středu k moskevskému soudu, kde jsou souzeny za výtržnictví v moskevském chrámu Krista Spasitele. Zazněla závěrečná slova obžalovaných. Soudkyně Marina Syrovová poté oznámila, že verdikt bude vynesen 17. srpna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Členky Pussy Riots čeká další den soudního procesuVideo: Reuters

 
Článek

"Ukradli nám hlas. Odmítají nás vyslechnout. Slyšet znamená myslet... Naslouchejte nám a dovolte nám dialog se zemí, která je nejen Putinova, ale i naše," prohlásila nejmladší z obžalovaných, 22letá Naděžda Tolokonnikovová. Zároveň připomněla výrok disidentského spisovatele Alexandra Solženicyna, že "slovo rozbije i beton".

"Nejsme v divadle," napomínala soudkyně Marina Syrovová publikum za potlesk.

"Jednou se vlast za tento proces bude stydět," začala své vystoupení Marija Aljochinová (24), přirovnávající soudní jednání k pronásledování disidentů za sovětské moci. "Nebojím se vás. Nebojím se rozsudku takzvaného soudu. Můžete mě připravit jen o takzvanou svobodu, ta vnitřní přetrvá," prohlásila.

Kát se odmítla i Jekatěrina Samucevičová (29), připomínající, že chrám Krista Spasitele se mezitím stal symbolem Putinovy moci a sepětí pravoslavného duchovenstva s režimem: "Čekám odsuzující rozsudek. Ale přesto jsme zvítězily - svět vidí, že případ vykonstruoval autoritářský režim."

Prokurátor požaduje pro punkerky tři roky vězení, obhajoba naopak osvobození. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na podporu Pussy Riots vystoupila Madonna na moskevském koncertě se zakrytým obličejem v kulisách kostelaVideo: Reuters

Pussy Riot v únoru před prezidentskými volbami zazpívaly v chrámu "punkovou modlitbu" nazvanou Bohorodičko, vyžeň Putina. Protestovaly tak proti výzvám hlavy pravoslavné církve patriarchy Kirilla, aby věřící hlasovali pro Vladimira Putina, a proti prorůstání církve se státem. [celá zpráva]

Proces zhoršuje obraz Ruska

Podle listu Kommersant proces s Pussy Riot podkopává snahy Kremlu zlepšit pověst Ruska v cizině. Uvedl to v článku s fotografií českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga z happeningu na podporu Pussy Riot. List ale připustil, že proces těžko ovlivní politické a ekonomické vztahy.

Foto: ČTK/AP

Naděždu Tolonkinovu z Pussy Riot přivádějí k moskevskému soudu.

Své varování Kommersant podpořil údaji společnosti Pew Research Center, podle níž se vnímání Ruska v západních zemích oproti loňsku zhoršilo. Zatímco loni 49 procent Američanů přistupovalo k Rusku pozitivně, letos je to jen 37 procent, tedy o 12 procentních bodů méně. U příznivě naladěných Španělů činí úbytek deset bodů, u Britů 12, u Němců 14 a u Francouzů 17 bodů. "Jde o nejnižší ukazatele za poslední čtyři roky," dodal list.

Vlnu kritiky na ruskou adresu podle Kommersantu zdvihli nejprve obránci lidských práv. Amnesty International uznala punkerky za "vězně svědomí". Ke kampani se přidali známí umělci, od Red Hot Chili Peppers po Madonnu, která o úterní noci strhla publikum 20 000 Moskvanů k aplausu slovy, že se modlí za svobodu Pussy Riot. Americká diplomacie označila proces za "politicky motivovaný" a Karel Schwarzenberg se nechal slyšet, že punkerky obdivuje.

Proces se také už pár týdnů nachází v centru pozornosti vlivných médií. "Falešný soud rozpoutal hon na čarodějnice," napsal americký časopis Time, zatímco britský The Economist označil pravoslavnou církev za ztělesnění "konzervatismu a xenofobie".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám