Hlavní obsah

Proč zase my? Výhrady k uprchlickým kvótám mají i Německo s Francií

Brusel

Německo a Francie v pondělí vyjádřily výhrady k návrhu Evropské komise na přerozdělení 40 tisíc migrantů, kteří přicestovali do Řecka a Itálie. Ministři vnitra obou zemí podle agentury Reuters uvedli, že návrh by měl lépe zohledňovat pomoc, kterou už jednotlivé země EU vyvinuly.

Foto: ČTK/AP

Migranti na italském ostrově Lampedusa

Článek

„Tato distribuce musí lépe zohledňovat snahu, kterou už členské země na mezinárodní ochranu běženců vyvinuly,“ uvedli Francouz Bernard Cazeneuve a německý kolega Thomas de Maiziere ve společném komuniké.

Návrh na pomoc Řecku a Itálii, zaplaveným přistěhovalci ze Sýrie a Eritreje, a přerozdělení 40 tisíc z nich představila Evropská komise minulý týden. [celá zpráva]

Německo a Francie by měly přijmout téměř 40 procent z nich. Obě země jsou připraveny o plánu diskutovat, chtějí ale spravedlivé přerozdělení běženců.

Plán by měl podle nich stát na dvou „rovnocenně důležitých principech: zodpovědnosti a solidaritě. „Domníváme se, že rovnováhy mezi těmito dvěma principy zatím v návrhu předloženém Komisí dosaženo nebylo,“ uvedli ministři a upozornili na to, že Berlín s Francií vyvíjejí velkou snahu pomoci a téměř tři čtvrtiny azylantů směřují do pěti zemí EU – Německa, Francie, Švédska, Itálie a Maďarska, přičemž pouze Velká Británie, Dánsko a Irsko mají výjimky pro přijímání přistěhovalců.

Dá se čekat boj

Agentura Reuters v této souvislosti poznamenala, že o tzv. kvóty se bude ještě „tvrdě bojovat“, protože s nimi nesouhlasí východní státy včetně České republiky a výhrady má i Španělsko.

Příliv migrantů do Evropy neochabuje, od pátku jich Středozemní moře přeplulo více než 5000.

Krize na jihu Evropy

Středozemní moře jen za letošní rok podle odhadů překročilo přibližně 60 tisíc běženců.

Více než 1800 lidí zemřelo, což za dvacetinásobně víc než za stejné období vloni.

Loni získalo v zemích EU azyl přes 185 000 lidí. Ve srovnání s rokem 2013 to je nárůst skoro o polovinu, uvedl Eurostat. Nejvíce úspěšných žadatelů pocházelo z válkou zmítané Sýrie. 

ČR udělila azyl 765 osobám, většinou z Ukrajiny. Nejvíce uprchlíků přijalo Německo, Švédsko, Francie a Itálie, nejméně Estonsko, Lotyšsko a Chorvatsko.

O návrhu Evropské komise mají ministři vnitra členských států EU diskutovat v polovině června. Návrh pak musí schválit členské země na Evropské radě. Souhlasit musí tzv. kvalifikovaná většina unijní osmadvacítky, tedy nejméně 16 zemí s alespoň 65 procenty obyvatelstva EU.

Reklama

Související články

Poslanci evropského výboru řekli ne kvótám

Rozhodnutí Evropské komise nadiktovat členským státům povinné kvóty pro přijímání uprchlíků ve čtvrtek odmítli i poslanci. Mimořádné zasedání sněmovního výboru...

Výběr článků

Načítám