Hlavní obsah

Pro Assange není cesta ven, sebereme ho, varuje britská vláda

– Londýn
Novinky, rei

Neexistuje žádná možnost, že by mohl spoluzakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange bezpečně opustit ekvádorské velvyslanectví v Londýně a odjet z Velké Británie jinam než do Švédska před soud. Ve čtvrtek to v reakci na udělení azylu Assangeovi prohlásil britský ministr zahraničí William Hague. Britští policisté mají povinnosti Assange zatknout, protože porušil podmínky vazby.

Foto: Stefan Wermuth/Files , Reuters

Julian Assange

Článek

„Neexistuje žádný právní základ“ pro odjezd Assange, upozornil Hague. Britské úřady prohlašují, že Assange neodcestuje z Británie jinam než do Švédska, kde ho čeká soud kvůli obvinění ze znásilnění.

Assange se od konce června skrývá na ambasádě Ekvádoru v Londýně, protože u britských soudů neuspěl v boji proti vydání do Švédska. Aktivista tvrdí, že má strach o svůj život. Obvinění ze znásilnění odmítá a bojí se možného vydání do USA, odkud zazněly hlasy, že by tento 41letý Australan měl být souzen za vlastizradu. Assange a jeho WikiLeaks se znelíbily zveřejňováním tajných dokumentů, především publikací čtvrt miliónu tajných zpráv amerických diplomatů.

Ekvádor ve čtvrtek uznal, že Assangeovy obavy jsou odůvodněné a udělil mu azyl. [celá zpráva]

Zůstává však otázkou, co bude s Assangem dál. Šéf ekvádorské diplomacie řekl, že doufá v další jednání s Londýnem, které sporné záležitosti vyřeší. Velká Británie by podle něj měla respektovat suverénní rozhodnutí jeho vlády, jinak „použije alternativ v rámci mezinárodního práva s cílem zajistit bezpečný průchod“ pro Assange.

Ekvádor si před tím stěžoval na znění dopisu od Britů, kteří podle něj pohrozili, že by si Assange mohla policie vyzvednout třeba i na ambasádě, tedy na ekvádorském území. [celá zpráva]

Foto: Neil Hall , Reuters

Britští policisté před budovou ekvádorského velvyslanectví v Londýně

Julian Assange v prohlášení uvedl, že rozhodnutí ekvádorské vlády o udělení azylu je „historickým vítězstvím“, britský ministr zahraničí Hague však upozornil, že případ se může vléct „značně dlouho“.

Postoj Ekvádoru mezitím odsoudila švédská vláda a Organizace amerických států a Unie jihoamerických národů svolaly na čtvrtek a neděli zvláštní zasedání.

Reklama

Výběr článků

Načítám