Hlavní obsah

Přívaly sněhu ochromily Paříž i Skotsko

ČTK, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Ediburgh/Berlín

Husté sněžení postihlo v noci na čtvrtek Evropu, v okolí Paříže a ve Skotsku byla sněhová nadílka rekordní a zcela ochromila dopravu. Skotsko hlásí údajně největší sněhové srážky za uplynulé půlstoletí, Edinburgh do boje s přívaly sněhu povolal armádu.

Článek

V Paříži a okolí napadlo ve středu deset až 15 centimetrů sněhu, což je největší sněhová nadílka od roku 1987. Úřady proto požádaly řidiče, aby nevyjížděli. Ulice byly plné sněhu a místy se tvořilo náledí.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že v 78 nouzových přístřešcích muselo strávit noc nejméně 3300 lidí. Silniční doprava byla paralyzovaná a vlaky měly zpoždění, uvedla agentura Reuters.

Další lidé museli nocovat na letištích, když byly jejich lety zrušeny.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Děti staví sněhuláka u Eiffelovy věže

Zavřena byla i Eiffelova věž.

V Lucembursku ve čtvrtek v důsledku mnohahodinového sněžení zůstaly uzavřené školy i univerzita. Na lucemburském letišti, které bylo kvůli počasí uzavřeno ve středu odpoledne, však ve čtvrtek již opět přistávaly a startovaly letadla. Některé spoje ovšem nabíraly zpoždění.

Skotsko pod bílou peřinou

Největší sněhové přívaly za padesát let ve Skotsku zcela ochromily dopravu, váznou dodávky paliv i potravin, a dokonce i léků včetně inzulínu. V některých částech města leží až 70 centimetrů sněhu.

I když nepanují ve Skotsku kruté mrazy, silnice jsou nesjízdné, neboť na nich leží nejen vrstva sněhu, ale tvoří se i náledí.

Foto: David Moir, Reuters

Kolona na zasněžené silnici M8 ve Skotsku

Ve skotské metropoli Edinburghu mají vojáci za úkol odklízet sníh a led před nemocnicemi, ordinacemi a domy s pečovatelskou službou. Také mají pomáhat lidem, kteří sami nemohou opouštět své byty.

Problémy v Německu

V Německu sníh a led působí problémy v dopravě především v oblasti od Sárska přes Porýní-Falc, Bavorsko, Durynsko a Sasko.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Příměstský vlak v chumelenici u Paříže

Největší německé letiště ve Frankfurtu nad Mohanem muselo být v noci kvůli nepříznivému počasí uzavřeno na čtyři hodiny. Bylo zrušeno 250 letů a více než 2000 cestujících muselo nedobrovolně strávit noc v terminálech letiště. Lety se rušily i ve čtvrtek, z 1400 plánovaných spojů jich odpadlo zhruba 340. Také na berlínských letištích Tegel a Schönefeld se ve čtvrtek počítá se zrušením zhruba 60 letů.

V Sársku a Porýní-Falci na západě Německa se zhroutila autobusová doprava. V Durynsku v centrální části Německa se ve čtvrtek na dálnici A9 vytvořila až čtyřicetikilometrová kolona aut. V hustě osídleném Severním Porýní-Vestfálsku policie od středy večer do čtvrtečního rána napočítala víc než 800 dopravních nehod zapříčiněných počasím. Devět lidí při nich bylo těžce zraněno. V Lipsku zcela zkolabovala tramvajová doprava, což postihlo tisícovky lidí dojíždějících do práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám