Hlavní obsah

Princezny z Emirátů dostaly v Bruselu trest za týrání služek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Osm princezen ze Spojených arabských emirátů odsoudili v Bruselu za ponižující chování ke dvěma desítkám služebných a za obchod s lidmi. Každá dostala podmíněný trest 15 měsíců a pokutu 165 000 eur (4,3 miliónu korun). Bývalý indický majordomus rodiny byl obvinění zproštěn.

Ilustrační foto

Článek

Vdova po šajchovi z vládnoucí rodiny Nahjánů Hamda a jejích sedm dcer podle soudu během pobytu v Belgii ponižovaly svůj personál, „nelidské” zacházení se ale prokázat nepodařilo, i když obžaloba uváděla, že služebné byly drženy na hranici otroctví.

Všechny princezny vinu popíraly. Zatím není jasné, zda se odvolají, obhájce na to nebyl schopen odpovědět.

Bez jídla a odpočinku

Členové vládnoucího rodu Nahjánů na přelomu let 2007 a 2008 osm měsíců obývali čtvrté patro luxusního bruselského hotelu Conrad. Přivezli s sebou asi 20 služebných z nejrůznějších zemí. Některé z nich se ale po čase kvůli krutému zacházení obrátily na policii.

Služebné tvrdily, že byly nuceny sloužit 24 hodin denně, spát na podlaze u dveří, aby byly okamžitě k dispozici a neměly ani den volna. Nesměly opustit hotel, kde byly pod dozorem strážců, a k jídlu měly zbytky po princeznách. Jedna ze služebných uvedla, že nedostala nic jíst ani pít tři dny.

Při přijetí do práce musely odevzdat pasy, spaly v místnostech po osmi, přičemž pro některé nebyly k dispozici matrace. Všechny byly vulgárně uráženy.

Princezny byly v Belgii souzeny v nepřítomnosti. Vynesení rozsudku si k soudu nepřišla vyslechnout ani žádná z obětí ponižování.

Důležitý verdikt

Belgická organizace na obhajobu lidských práv Myria, která přispěla k tomu, že případ skončil u soudu, zmínila, že služebné byly uzavřené v prostoru mimo dosah zákona.

Britský expert Nicholas McGeehan z organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch považuje verdikt za důležitý, protože jedna z nejbohatších rodin byla veřejně spojena se zotročováním a obchodem s lidmi. I když soud popřel, že by šlo o domácí otroctví, zmínil, že tato praxe stále existuje v zemích Perského zálivu.

Reklama

Výběr článků

Načítám