Hlavní obsah

Ztracený primář, který léčil Navalného, se našel na Sibiři. Sám vyšel z lesa

Omsk
Aktualizováno

Policisté a záchranáři v Omské oblasti na Sibiři v pondělí našli pohřešovaného ministra zdravotnictví oblastní vlády, který se ztratil v pátek na lovu. Alexandr Murachovskij dříve působil jako primář nemocnice, kde byl loni v srpnu po kolapsu hospitalizován s otravou opoziční předák Alexej Navalnyj.

Foto: Alexey Malgavko, Reuters

Archivní záběr doktora Alexandra Murachovského

Článek

„Ministr zdravotnictví Omské oblasti Alexandr Murachovskij vyšel naproti lidem v oblasti vesnice Basly. Je v normálním stavu. Nyní je na sledování v nemocnici Bolšeukoského okresu,” uvedli záchranáři. Podle prvních informací se cítí dobře.

Agentura TASS uvedla, že lékař vyšel z lesa v místě, které se nacházelo 32 km od vesnice Pospelovo, kde se v pátek ztratil.

Do pátrání po něm bylo nasazeno přes sto lidí. Protože je oblast s bažinami nepřístupná, používali terénní automobily a vrtulník.

Zemřel další lékař z nemocnice, kde léčili Navalného

Evropa

Murachovskij se pohřešoval od 7. května, kdy na terénní čtyřkolce odjel z lovecké základny ve vsi Pospelovo do hlubokého lesa. Známí se ho nejprve pokoušeli najít sami, ale nakonec se v sobotu obrátili na policii. V neděli se podařilo najít ministrovu čtyřkolku.

Murachovskij se stal členem oblastní vlády loni v listopadu. Po jeho předchůdkyni Irině Soldatovové úřady vyhlásily mezinárodní pátrání kvůli podezření, že se dopustila při nákupu zdravotnického zařízení zpronevěr v řádu milionů rublů.

Murachovskij souhlasil s převozem Navalného

Jako primář dal Murachovskij loni v srpnu souhlas s přepravou Navalného do Berlína, současně však tvrdil, že omští lékaři nenašli v jeho organismu stopy jedu a že se nejspíše jednalo o metabolickou poruchu.

Žádný jed, Navalnyj má metabolickou poruchu, tvrdí lékaři v Omsku

Zahraniční

Navalnyj zkolaboval při vnitrostátním letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy a letoun nouzově přistál v Omsku. Podle pozdějšího vyjádření německých expertů byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz. To potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Ruští lékaři dali zelenou transportu Navalného do zahraničí

Evropa

Navalnyj otravu připsal přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a jeho tajné službě. Kreml podobná obvinění odmítá. Evropská unie za otravu uvalila sankce na Putinovy spolupracovníky a Rusko odpovědělo odvetnými sankcemi.

Navalného, který se v Německu zotavil, ruské úřady po návratu do vlasti zadržely a poslaly na dva a půl roku do vězení, když mu letos v únoru dřívější podmíněný trest za údajnou majetkovou trestnou činnost změnily na trest nepodmíněný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám