Hlavní obsah

Při střetech s levicovými demonstranty v Berlíně bylo zraněno 123 policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie se v sobotu večer v Berlíně střetla s účastníky demonstrace levicových a radikálně levicových skupin, kteří protestovali kvůli podmínkám kolem squatů ve čtvrti Friedrichshain. Protestující útočili na policisty kameny, dělbuchy a lahvemi, 123 jich přitom zranili, uvedla dnes agentura DPA. Policie použila slzný plyn a 86 demonstrantů zatkla.

Foto: Profimedia.cz

Policisté v Berlíně zasahují proti demonstrantům před obchodem americké firmy Apple

Článek

Celkem bylo v ulicích Berlína v sobotu nasazeno na 1800 policistů. Demonstrantů bylo zhruba 3500. Nejbouřlivější střety se odehrály ve čtvrti Friedrichshain, kde demonstranti ničili výlohy a policejní vozy. Tady i v sousedních čtvrtích, například v Kreuzbergu, pak celou noc zapalovali auta.

Právě ve Friedrichshainu se v ulici Rigaer nacházejí v mnoha domech squaty, kvůli nimž se protesty konaly. Jejich obyvatelům a dalším příznivcům se nelíbila dlouhodobá přítomnost policie v okolí. V posledních týdnech se objevily výzvy k nepokojům a násilí; ke střetům s policií došlo už koncem června.

Berlínská radnice tvrdí, že se nyní pokusí se squatery opět vyjednávat, chce mluvit s umírněnými představiteli levicové scény i s dalšími obyvateli ulice Rigaer. Mezi místními politiky ovšem ohledně jednání nepanuje shoda, například berlínský senátor pro otázky vnitra Frank Henkel dialog odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám