Hlavní obsah

Při střetech na Ukrajině dopadlo několik střel na ruské území

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Při nočních bojích na východě Ukrajiny dopadlo několik dělostřeleckých granátů na ruský hraniční přechod Novošachtinsk. Ve čtvrtek to podle agentury ITAR-TASS oznámila ruská pohraniční stráž, podle které granáty nikoho nezranily, způsobily však materiální škody. Bojuje se také v Kramatorsku a Slavjansku.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko promlouvá k vojákům u Slavjansku. Fotografie je z 20. června.

Článek

Proruští separatisté na východě Ukrajiny oznámili, že armáda opět podle všeho raketomety Grad ostřelovala Kramatorsk. Rebelové tvrdí, že vojsko při útocích používá tříštivou munici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle portálu tvi.ua je Slavjansk po středečních bojích stále bez elektřiny, ve městě nefunguje ani vodovod.

Incident na přechodu Novošachtinsk poblíž stejnojmenného ruského města u hranice s ukrajinskou Luhanskou oblastí je za posledních několik dní již druhým obdobným. Na konci června dopadly střely na několik obydlených míst v Rostovské oblasti v Rusku, konkrétně na sídliště Šachty-24 města Gukovo, na pohraniční přechod v témže městě a na osadu Vaseckého. Moskva okolnosti ostřelování vyšetřuje.

Ukrajinská pohraniční stráž k noční střelbě na ruské území podle Interfaxu uvedla, že je dílem rebelů, kteří zaútočili na ukrajinský přechod Dovžanskyj. Jeden minometný granát prý vypálili přes hranici na ruskou celnici Novošachtinsk.

Ukrajinští pohraničníci oznámili, že ruské letectvo dvakrát narušilo vzdušný prostor země. Poprvé skupina tří helikoptér pronikla tři kilometry na ukrajinské území a podruhé až do sedmikilometrové vzdálenosti. Druhý incident se odehrál u přechodu Dovžanskyj-Novošachtinsk.

Jednání v Berlíně přineslo naději

Novou naději na nalezení východiska z krize na Ukrajině přineslo středeční jednání ministrů zahraničí Německa, Ukrajiny, Ruska a Francie v Berlíně, neboť podle šéfa německé diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera se Ukrajina a Rusko domluvily na krocích k uklidnění situace v separatistických oblastech.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

„Dnes se nám podařilo dospět k dohodě o souboru opatření, jež mohou v souhrnu ukázat cestu k oboustrannému příměří,“ prohlásil šéf německé diplomacie při společné tiskové konferenci na závěr jednání s ukrajinským ministrem Pavlem Klimkinem, ruským Sergejem Lavrovem a francouzským Laurentem Fabiusem. Upozornil však, že je to jen první, byť důležitý krok, nikoli řešení všech problémů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajinská armáda obnovila útok

Ukrajinská armáda obnovila bojové operace proti proruským separatistům na východě země. V noci na úterý oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko, že...

Výběr článků

Načítám