Hlavní obsah

Při obchodu s Unií mají potíže až tři čtvrtiny britských firem

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průzkum, který provedla skupina Make UK u více než dvou set britských firem, ukázal, že 74 procent z nich čelí potížím při dodávkách zboží do Unie nebo při odběru výrobků z ní. Zjištění přichází v době, kdy se Unie chystá podle listu The Independent soudně zasáhnout proti Británii kvůli porušení severoirského protokolu brexitové smlouvy.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jedním z dotázaných byla Catherine Bedfordová, zakladatelka firmy Dashel, která vyrábí uhlíková vlákna a recyklované cyklistické přilby. Ta neskrývala, že situace po brexitu její podnikání ničí.

„Kvůli brexitu už nejsme ziskoví a držíme se jen tak tak. Nemůžeme předvídat dodací lhůty, neboť zboží zadržují celní orgány Francie, což je náš bod vstupu do EU. Je tu množství nevyřízených záležitostí a zboží se navzdory veškerému papírování vrací zpět.“

Brexit má za následek i beerxit

Muži

Mluvčí vlády podle Guardianu tvrdil, že objem zboží přepravovaného mezi Británií a EU se „vrátil na normální úroveň“. Firmy ale varují, že obchodní aktivity jsou pod velkým tlakem a že se vše ještě zkomplikuje, až vyprší pobrexitové výjimky z pravidel pro vývoz do EU.

Situace se už záhy může zhoršit v Severním Irsku, kde vypukl spor mezi Unií a Británií. Ta o své vůli prodloužila platnost zmírněných pravidel pro vývoz britského zboží na toto území, které je součástí společného trhu EU. Irská stanice RTE oznámila, že Brusel se chystá tento týden zaslat Londýnu výzvu, jež bude prvním krokem k řízení proti Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám