Hlavní obsah

Při demonstraci proti sňatkům gayů vypuklo v Paříži násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská policie zatkla kolem 75 osob, které se s dalšími tisícovkami lidí účastnily ve čtvrtek večer v centru Paříže demonstrace proti homosexuálním sňatkům. Někteří demonstranti podle úřadů rozbíjeli auta a vybavení ulic. Při policejním zásahu byl lehce zraněn jeden mladík. Klid se podle agentury AFP vrátil do ulic až kolem jedné hodiny ranní.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Policista zasahuje proti odpůrci homosexuálních sňatků .

Článek

Napětí v zemi stoupá na pozadí zasedání poslanců, kteří mají v úterý definitivně schválit návrh zákona, který umožní sňatky homosexuálů a adopce dětí páry stejného pohlaví. Zatímco pravicová opozice se snaží zabránit jeho přijetí v parlamentu, radikálové z řad krajní pravice a konzervativních katolíků řádí při pouličních protestech odpůrců zákona. Další demonstrace se očekávají v neděli a úterý.

"Dochází k homofobním činům. Dochází k násilnostem. Naše ústava uznává právo demonstrovat, ale žádná demonstrace nesmí přerůst v násilí vůči lidem, v rozbíjení věcí," prohlásil francouzský prezident François Hollande ve čtvrtek při návštěvě jednoho pařížského předměstí. Reagoval na zprávy, že se v zemi zvýšil počet homofobních incidentů.

Poslanci schválili návrh zákona poprvé již v únoru. Minulý týden tak učinil i Senát, ale text lehce upravil, a tak se vrací ke konečnému hlasování do Národního shromáždění. Podle všeobecného očekávání poslanci pozměněný text odsouhlasí. Zákon začne podle vlády platit nejspíš od července.

Prosazení zákona, který se označuje za nejvýznamnější sociální reformu ve Francii od zrušení trestu smrti v roce 1981, patřilo mezi sliby socialistického prezidenta Hollandea před jeho loňským zvolením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám