Hlavní obsah

Prezidentův syn byl prý u pilotů, když se boeing zřítil v Kazani. Úřady to záhy popřely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vyšetřovatelé se stále snaží objasnit přesné příčiny nehody ruského boeingu, který se 17. listopadu zřítil v Kazani. Objevilo se podezření, že v kabině letadla byl syn prezidenta autonomního Tatarstánu. Mohlo to ovlivnit chování pilotů, kteří se pak při přistávání dopustili chyb, uvedl ve čtvrtek ruský server newsru.com. Mezistátní letecký výbor (MAK) to popřel.

Foto: ČTK/AP

Trosky havarovaného boeingu

Článek

„Tato okolnost (...) se mohla stát příčinou neštěstí,” uvedl server newsru.com a odvolal se na vyjádření experta Arkadije Orlova v petrohradské televizi.

Sám Orlov pak zmiňoval údaje z „černé skříňky” letounu, zaznamenávající komunikaci v pilotní kabině. Podle něj přítomnost vysoce postavené osoby v kabině mohla ovlivnit počínání posádky, která se při přistávání dopustila řady chyb s tragickým vyústěním.

Vyšetřování přítomnost cizí osoby nepotvrzuje

MAK, který vyšetřuje zřícení ruského boeingu v Kazani, nicméně záhy popřel, že by v pilotní kabině byl Irek Minnichanov, starší ze dvou synů prezidenta Tatarstánu, který tam neměl co dělat. Dosavadní poznatky z vyšetřování nehody prý přítomnost cizí osoby v kokpitu nenaznačují.

"V dané etapě (vyšetřování) nemáme poznatky, že by se v pilotní kabině nacházely cizí osoby. Práce na rozšifrování (černých skříněk) a identifikaci hlasů pokračují," uvedl MAK na svém webu.

Od zprávy se posléze distancoval i sám Orlov, který si stanici Echo Moskvy postěžoval, že jeho původní vyjádření byla postupně zkomolena až do roviny čirých výmyslů.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera na letišti zachytila pád letadla v Kazani

O vlivu přítomnosti nepovolané osoby v kabině na počínání pilotů se hodně spekulovalo v souvislosti s leteckým neštěstím ve Smolensku, při kterém zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyński.

Sám MAK za příčinu havárie předběžně označil ztrátu rychlosti v důsledku chyby pilota, který se prý s daným strojem vůbec poprvé pokoušel o opakované přistání. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé ohledávají ohořelé trosky spadlého letadla v KazaniVideo: Ministerstvo pro mimořádné situace Ruska, Reuters

Pilotům se podle zprávy MAK na první pokus nepodařilo zvládnout přistávací manévr a rozhodli se přistání zopakovat. Spustili motory na plný výkon a snažili se prudce zvýšit letovou hladinu. Přitom ale stroj ztratil rychlost, kterou se posádka snažila znovu získat prudkým klesáním. Ve výšce 700 metrů se klesání změnilo ve střemhlavý let a Boeing pod úhlem 75 stupňů a v rychlosti 450 kilometrů za hodinu narazil do země.

Letadlo Boeing 737-500 provozované regionálními aerolinkami Tatarstan letělo do Kazaně z Moskvy. Bylo 23 let staré, aerolinie Tatarstan ho jako sedmý majitel zakoupily v roce 2008. Při katastrofě zahynulo šest členů posádky a 44 cestujících, včetně dvou dívek ve věku 11 a 15 let a dvou cizinek, Britky a Ukrajinky.

Reklama

Související témata:

Související články

Boeing v Kazani padal střemhlav

Boeing 737, který se v neděli zřítil při přistání v ruské Kazani, narazil do ranveje ve svislé poloze. Podle serveru BBC to v pondělí řekl ruský ministr...

Výběr článků

Načítám