Hlavní obsah

Prezidentská předvolební Francie: hodně nejistot

Právo, DPA, BBC, nek
Paříž

Ve Francii sílí nervozita investorů před nedělním prvním kolem prezidentských voleb. Důvodem je možnost překvapení v podobě celkového vítězství kandidátky krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penové, která chce zemi dostat z eurozóny a uspořádat referendum i o vystoupení Francie z EU.

Foto: Reuters

Kandidáti na úřad prezidenta Francie (zleva): François Fillon, Benoit Hamon, Marine Le Penová, Emmanuel Macron a Jean-Luc Melenchon

Článek

Podle analytiků by takový výsledek silně otřásl celou Unií i jejími burzami, na nichž by se masivně propadly kurzy akcií a s nimi i hodnota evropské společné měny. Investoři by v této situaci utíkali do „jistějších přístavů“, jako jsou zlato nebo švýcarský frank. „Pokud by Le Penová vyhrála, znamenalo by to pro finanční trhy otřes,“ míní ekonom Christian Melzer z investičního fondu Deka.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Emmanuel Macron

Za favorita hlasování považují komentátoři sice i nadále levicového liberála Emmanuela Macrona, mnoho voličů ale zůstává nerozhodnuto, a navíc překvapivé vítězství Donalda Trumpa v USA a výsledek britského referenda o členství v EU ukázaly, jak dalece se agentury pro výzkum veřejného mínění mohou mýlit. „Že by se Le Penová stala francouzskou prezidentkou, je nepravděpodobné, ale není to ani nemožné,“ domnívá se ekonom banky Nordea Holger Sandte.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Marine Le Penová při pařížském projevu

Ke klidu investorů nepřispívají ani sílící preference levicového radikála Jeana-Luka Mélenchona, který rovněž odmítá euro a netají se protiněmeckými postoji. Mélenchon se v průzkumech dotáhl na vedoucí trojku Macron, Le Penová a konzervativní expremiér François Fillon, který i přes své finanční aféry z posledních měsíců také zůstává ve hře. Všichni čtyři kandidáti si jsou v preferencích natolik blízko, že lze vzhledem ke statistické chybě průzkumů jen stěží předjímat, kteří dva postoupí do druhého kola voleb 7. května.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

François Fillon

Podle posledních průzkumů se Macron a Le Penová pohybují nad dvacetiprocentní hranicí, zatímco Fillon a Mélenchon těsně pod ní. Dalších sedm uchazečů včetně kandidáta za vládní socia­listy Benoîta Hamona nemá reálnou šanci.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Jean-Luc Mélenchon mluví z loďky

Policie zatkla radikály, hrozil „bezprostřední“ útok

Napětí před volbami v úterý dále vyhrotila zpráva o zadržení dvou osob podezřelých z přípravy teroristického útoku během prezidentských voleb. V bytě, který si pronajal jeden z nich, byly včera ráno nalezeny tři kilogramy výbušniny, zbraně, munice, několik mobilních telefonů a vlajka tzv. Islámského státu (IS). Muži, identifikovaní jako 22letý Clément B. a 29letý Mahiedine M., se potkali ve vězení, v němž sdíleli celu. Policie o jejich radikalizaci věděla. Bezpečnostní služby některých prezidentských kandidátů dostaly už minulý týden fotografie obou zatčených.

V bytě Mahiedina M. byla už při razii loni v prosinci nalezena vlajka Islámského státu a džihádistická literatura. Muž se snažil navázat kontakt s IS a přísahat mu na videu věrnost. Dvojice chystala v brzké době násilný čin na francouzském území, není ale jasné kde. Výslechy obou mužů teprve začaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám