Hlavní obsah

Prezident Litvy po čínském tlaku přiznal, že otevření kanceláře Tchaj-wanu byla chyba

Vilnius

Otevření diplomatické kanceláře Tchaj-wanu ve Vilniusu stojí Litvu draho. Dostala se kvůli tomu do sporu s Čínou, která tamním vývozcům zamezila v přístupu na svůj trh. Litevský prezident Gitanas Nausėda v úterý s více než měsíčním odstupem přiznal, že Litva udělala chybu.

Foto: Profimedia.cz

Litevský prezident Gitanas Nausėda

Článek

„Problémové nebylo otevření diplomatické kanceláře, ale její jméno, které nese v názvu Tchaj-wan a které se mnou nebylo koordinováno,“ řekl Nausėda rozhlasové stanici Ziniu Radijas. Právě název diplomatické kanceláře podle něj popudil Čínu a vyvolal „silnou reakci“.

Udobřete se s Čínou, jinak u vás zavřeme fabriky, tlačí Němci na Litvu

Svět

Litva se teď musí vypořádat s důsledky svého rozhodnutí. To má dopad nejen na litevské vývozce, ale například také na velké německé společnosti jako Hella či Continental, které mají nedaleko Kaunasu své továrny. Německo tak jako jeden z největších investorů v zemi z logických důvodů na Litvu tlačí, aby se s Čínou udobřilo.

Litva nyní vymýšlí účinnou strategii, jak se vůči hospodářskému tlaku bránit. „Musíme vyslat jasný signál Evropské unii, že se jedná o formu útoku. O tlak vyvolaný vůči jedné z členských zemí sedmadvacítky,“ dodal Nausėda.

Litva stáhla z Číny všechny své diplomaty

Evropa

Čína prohlašuje Tchaj-wan za svou součást a jakékoli přímé jednání s tchajwanskými zastupiteli tudíž považuje za nepřijatelné. V prosinci už situace eskalovala do bodu, kdy Čína blokovala import zboží nejen z Litvy, ale také z dalších zemí, pokud náklad obsahoval jakékoli součástky z Litvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám