Hlavní obsah

Prezident Kiska jmenuje novou vládu premiéra Pellegriniho

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský prezident Andrej Kiska ve čtvrtek jmenuje novou vládu ve složení, ve kterém ji předložil designovaný premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie). Ve 150členné Národní radě Slovenské republiky disponuje vládní koalice Směr, Slovenská národní strana a strana Most-Híd pohodlnou většinou 79 hlasů.

Foto: Kancelář prezidenta SR, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Ve srovnání s prvním návrhem, který prezident odmítl, došlo ke změně na postech ministrů vnitra a zdravotnictví.

Resort vnitra povede místo původně navrhovaného Jozefa Ráže, syna lídra skupiny Elán, dosavadní ministr zdravotnictví Tomáš Drucker. Jeho křeslo zase obsadí současná náměstkyně Andrea Kalavská. Jinak je návrh shodný s tím, který Pellegrini předložil prezidentovi v pondělí.

Návrh nové slovenské vlády
Premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie)
Vicepremiér pro investice Richard Raši (Směr, současný primátor Košic)
Ministr vnitra Tomáš Drucker (nominovaný Směrem, současný ministr zdravotnictví)
Ministryně kultury Ľubica Laššáková (krajská předsedkyně Směru v Banské Bystrici)
Ministr hospodářství Peter Žiga (Směr)
Ministr financí a vicepremiér Peter Kažimír (Směr)
Ministr zahraničí Miroslav Lajčák (Směr)
Ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ján Richter (Směr)
Ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská (nominovaná Směrem)
Ministr obrany Peter Gajdoš (SNS)
Ministryně školství Martina Lubyová (SNS)
Ministryně zemědělství Gabriela Matečná (SNS)
Vicepremiér a ministr životního prostředí László Sólymos (Most-Híd)
Ministr dopravy Árpád Érsek (Most-Híd)
Ministr spravedlnosti Gábor Gál (současný předseda poslaneckého klubu Most-Híd)

Kiska řekl, že své prezidentské pravomoci využil na hranici ústavních zvyklostí a možností, které mu dává ústava.

„Odmítl jsem první návrh pana Pellegriniho na jmenování vlády,“ připomněl prezident. „Na základě dnešních rozhovorů s kandidáty na ministry jsem se rozhodl, že zítra jmenuji pana Pellegriniho do funkce předsedy vlády a následně akceptuji jeho návrh na jmenování členů nového vládního kabinetu. Tato vláda od zítřka nahradí vládu pana Fica, který pod tlakem veřejnosti a související vládní krize podal minulý týden demisi,“ zdůraznil Kiska.

Prezident přiznal, že se složením vlády není spokojený na sto procent. „Jako hlava státu nepřekročím hranici danou ústavou a ústavními zvyklostmi. Slovensko je parlamentní demokracií a vládě vedené panem Pellegrinim vyjádřila podporu většina poslanců. Žádný jiný politik mě o existenci jiné parlamentní většiny nebo o jednáních o jiné parlamentní většině neinformoval,“ dodal Kiska.

Podle hlavy státu bude muset nová vláda získat důvěru v parlamentu, ale také bude muset zabojovat o důvěru veřejnosti. „V současné napjaté atmosféře to bude těžký úkol. Věřím, že si tuto odpovědnost uvědomuje každý jeden budoucí ministr a každá jedna budoucí ministryně. Jako prezident budu dbát na to, aby na tuto svou odpovědnost nemohli zapomenout ani na chvíli,“ zdůraznil Kiska.

Peníze ze zámoří

Kiska se v průběhu dne setkal s pěti kandidáty na ministerské posty. Příští ministryně kultury Ľubica Laššáková se po setkání s prezidentem omluvila za slova o „příliš bohatých nevládních organizacích, jejichž peníze mohou pocházet ze zámoří“. Řekla, že to byla nešťastná formulace pod tlakem událostí.

„Moc se omlouvám za tento výrok. Člověk je ve stresu. Veřejnost by měla počítat s tím, že z malé regionální politiky jsem v průběhu několika hodin vstoupila do velké politiky,“ řekla.

Laššáková působí jako krajská předsedkyně strany Směr-sociální demokracie v Banské Bystrici. V rozhovoru pro Denník N řekla, že „zámořskými penězi někdo zasahuje do politiky postkomunistických států“ a že „třetí sektor je příliš bohatý“.

Referendum o volbách

Šéf opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič je pro referendum o předčasných volbách. „Začneme o tom jednání s demokratickými opozičními stranami. Lidé potřebují mít možnost vyjádřit se,“ řekl Matovič.

Kandidáta na ministra vnitra Tomáše Druckera označil za člověka blízkého oligarchům podporujícím Směr, stejně jako byl podle něho také odstupující šéf resortu vnitra Robert Kaliňák.

Zatím neobjasněná vražda novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové vyvolala na Slovensku politickou krizi. Po ministrech kultury a vnitra podal minulý čtvrtek demisi také premiér Robert Fico (Směr). Desítky tisíc lidí požadovaly na náměstích slovenských měst vyšetření vraždy a důvěryhodnou vládu.

Reklama

Výběr článků

Načítám