Hlavní obsah

Přestaňte krmit okupanty, vyzývají aktivisté k zesílené blokádě Krymu

– Kyjev • Aktualizováno

Tři hlavní přechody z Ukrajiny na Krymský poloostrov už od neděle blokují ukrajinští aktivisté spolu s čelnými představiteli krymských Tatarů. Brání v průjezdu nákladním autům, především těm s potravinami, a na přechodech Čongar a Kalančak se tak vytvořily mnohakilometrové fronty. Blokáda ale podle svědků nebyla v noci na pondělí důsledná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští aktivisté blokují dodávky potravin na KrymVideo: Reuters

 
Článek

Za akcí, na které se podílejí i příslušníci ultranacionalistického Pravého sektoru, stojí předáci krymských Tatarů Refat Čubarov a Mustafa Džemilev spolu s vlastníkem televize ATR Lenurem Isljamovem.

Blokádu podporují různé ukrajinské organizace i část poslanců, uvedla v pondělí v analýze Ukrajinska pravda. Chersonský gubernátor Andrij Putylov prohlásil, že „nastal čas přestat krmit okupanty”. [celá zpráva]

Vůdce krymských Tatarů Refat Čubarov uvedl pro Interfax Ukrajina, že už v neděli se podařilo uzavřít poslední díru – přechod Kalančak, kde uvízlo sto kamiónů.

„Byla tam divoká diskuse s řidiči, ale žádný náklaďák neprojel. Některé čekají na bůhvíco, další se vrátily,” řekl podle webu Novoe Vremja. První den blokády se podle něj podařilo zastavit 230 kamiónů. Roste prý ale i tlak autodopravců, které ruská anexe poloostrova nezajímá. „Nemyslí na Krym, myslí jen na své příjmy.”

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Čubarov dodal, že prostředky, které aktivisté získali, jim umožňují držet blokádu několik dní. Mobilizují ale veřejnost, aby akci víc podpořila, a chtějí ji rozšířit.

Podle organizátorů jsou do budoucna připraveny i další kroky, zejména odříznutí Krymu od dodávek elektřiny, která se tam distribuuje přes Ukrajinu, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na organizátory.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinský aktivista zastvuje kamión u přechodu Čongar

Prvním cílem je podle organizátorů zastavit perzekuci Tatarů na Krymu, černé obchody ukrajinských oligarchů s novými vládci poloostrova a dosáhnout propuštění ukrajinských občanů vězněných Rusy – pilotky Nadji Savčenkové, režiséra Oleha Sencova a Oleksandra Kolčenka.

Oba předáci krymských Tatarů také požadují právo návratu na poloostrov, kam podle ruského rozhodnutí nesmějí pět let. Oba s ruskou anexí nesouhlasí.

Závislost na dodávkách z Ruska

Šéf správy anektovaného Krymu, Moskvou dosazený Sergej Aksenov, už v červenci uváděl, že je na trhu nedostatek zboží, přičemž osmdesát procent se ho musí vozit z Ruska.

Co se potravin týká, není Krym soběstačný a dodávky z Ruska jsou závislé na kabotáži přes Kerčský průplav, kde není vždy dobré počasí vhodné k přepravě. Moskva proto chce přes průliv postavit most.

Problémy zhoršuje i nedostatek vody na Krymu, bez níž klesá úroda.

Dovoz z Ukrajiny

V posledních šesti měsících proto přibývalo ukrajinského zboží na Krymu, což potvrzují i oficiální čísla. Zatímco v prvních čtyřech měsících roku 2014 bylo na Krym dodáno 8800 tun masa, ve stejném období roku 2015 to bylo přes šestnáct tisíc tun. Množství dodaného mléka a vajec z Ukrajiny vzrostlo z 23,5 tuny na 28,2 tuny.

Jak ale upozorňuje jeden proukrajinský obchodník z Krymu oslovený Ukrajinskou pravdou, blokáda může být úspěšná, jen když bude dlouhodobá a uskuteční se v době bouří v Kerčském průlivu.

Podle expertů spojených s Majdanem vystačí současné zásoby potravin na Krymu na dva až tři týdny.

Obchodník ale dodal, že blokáda aktivistů je nedokonalá. V noci na pondělí viděl na přechodu Čongar, jak mlékařské vozy z Chersonské oblasti projely přes hranici. Místní krymská společnost Džankojskij molokozavod dováží 95 procent mléka ke zpracování od dodavatelů v Chersonské oblasti.

I šéf autonomní vlády na Krymu Sergej Aksjonov řekl, že někdo obchází řidiče a nabízí jim, že zaplatí-li, dostanou se přes hranici bez čekání. Celou akci označil za divadlo a řekl, že ukrajinské produkty budou do čtrnácti dní nahrazeny ruskými: "Až 90 procent zboží na našem trhu je původem z Ruska. Do dvou týdnů nebude na pultech žádné zboží z Ukrajiny."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám