Hlavní obsah

Přes Rusko jezdí na kole do Norska hlavně Afghánci

Moskva
Aktualizováno

Národnostní složení běženců, kteří při cestě do Evropy využívají takzvanou severní trasu přes norsko-ruskou hranici, se výrazně změnilo. Dříve cestu podnikali takřka výhradně Syřané, nově je však nahradili Afghánci. Dnes o tom s odvoláním na bezpečnostní zdroje informovala agentura TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánští uprchlíci jedou na kole přes Rusko do NorskaVideo: Reuters

 
Článek

„Mezi těmi, kteří přicházejí do Norska, jsou většinou občané Afghánistánu, ačkoli jsou zde i lidé z asi desítky zemí od Bangladéše až po africké Togo,” citoval TASS svůj zdroj.

Ten dále uvedl, že se v poslední době změnilo nejen národnostní složení migrantů, ale také jejich věkový profil. Nyní se snaží do Norska dostat zejména mladí muži, zatímco Syřané přecházeli hranice společně s celou rodinou. Ruské úřady nicméně uvedly, že počty běženců se snižují. Dosavadním maximem bylo asi 200 lidí denně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Stringer/russia, Reuters

Rusko-norskou hranici není možné přejít pěšky, uprchlíci proto jezdí na kole

Severní trasa vedoucí přes Rusko do Norska, které sice není členskou zemí Evropské unie, ale je součástí schengenského prostoru volného cestování, se jeví lidem prchajícím před válkou a chudobou bezpečnější a levnější alternativou nebezpečné přeplavby Středozemního moře. Migranti navíc v Rusku díky turistickým či studentským vízům pobývají legálně, což jim cestu na norskou hranici usnadňuje.

Jediným problémem přechodu rusko-norského pomezí je fakt, že Rusové přes hranice nepouštějí pěší. Hranici, ke které přijedou taxíkem, proto přejíždějí na kolech.

Reklama

Výběr článků

Načítám