Hlavní obsah

Přepočítání hlasů nic nezměnilo na vítězství komunistů v moldavských volbách

Kišiněv

Přepočítání hlasů potvrdilo výsledky sporných dubnových parlamentních voleb v Moldavsku. Komunisté získali 60 křesel ve 101členném parlamentu. V pátek to oznámil mluvčí moldavské Ústřední volební komise Iurie Ciocan s tím, že nebyly odhaleny žádné podvody.

Foto: Dmitry Chubashenko , Reuters

Přepočítávání hlasů v Moldavsku

Článek

Opoziční strany tvrdí, že volby byly zfalšované a hlasovací seznamy se nafoukly o jména 400 000 lidí, kteří jsou buď mrtví nebo žijí v zahraničí. Toto tvrzení vyvolalo vlnu protestů. Nepokoje vyvrcholily 7. dubna, kdy skupiny demonstrantů vtrhly do Paláce republiky a vyplundrovaly část kanceláří parlamentu a prezidentského úřadu, které v něm sídlí. [celá zpráva]

Opozice nařízené přepočítání hlasů předem označila za "frašku", která dospěje ke stejnému "zfalšovanému" výsledku. Ústřední volební komise začala přepočítávat více než 1,5 miliónu hlasovacích lístků z voleb, které se konaly 5. dubna, před dvěma dny.

Rusko odsuzuje protesty

Ruský prezident Dmitrij Medveděv v pátek ostře kritizoval nedávné demonstrace v Moldavsku, jimiž opozice vyjadřovala nedůvěru ve správnost výsledků parlamentních voleb z 5. dubna. Medveděv sdělil, že nemůže zůstat lhostejný k formě protestů, které byly v závěru zcela protiústavní.

Vyjádřil pochopení pro lidi, kteří jsou nespokojeni s výsledky voleb a chtějí přepočítat hlasy. Za "ohavné" však označil záběry, na nichž se část demonstrantů pokoušela vyvěsit nad vládními budovami vlajky sousedního Rumunska a vyrabovali kanceláře parlamentu i úřad prezidenta.

Moldavský prezident Vladimir Voronin poté přímo obvinil Rumunsko, že se snaží o pád moldavské vlády, když podporuje protikomunistické demonstranty. Kišiněv také vyhostil rumunského velvyslance a zavedl pro Rumuny vízovou povinnost. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám