Hlavní obsah

Při demonstracích v Kišiněvě se udusila žena

Novinky, Tomáš Reiner
Kišiněv
Aktualizováno

První oběť si vyžádaly demonstrace v moldavském hlavním městě Kišiněvě proti výsledkům voleb, v nichž zvítězili komunisté. Státní televize uvedla, že při jednom ze žhářských útoků se udusila mladá žena. Na 15 000 demonstrantů tam zaútočilo na sídlo prezidenta a budovu parlamentu. Obě budovy obsadili. Představitelé vlády se večer s předáky opozice dohodli, že se přepočítají hlasy z parlamentních voleb.

Foto: Reuters

Moldavští studenti během pondělního protestu v centru Kišiněva

Článek

Demonstranti nakonec dosáhli alespoň z části svého, tedy přepočítání hlasů, i když někteří chtěli nové volby. Už v pondělí demonstrovali kvůli údajným volebním podvodům. Na přepočítání hlasů se dohodl prezident republiky Vladimir Voronin a představitelé tří opozičních stran, které prohrály v nedělních volbách.

Násilí si vyžádalo první oběť. Při jednom ze žhářských útoků se udusila mladá žena. Ošetřeno bylo 34 demonstrantů a zraněno je také 80 policistů.

Úterní protesty 

Hned v úterý ráno asi 5 000 lidí zatarasilo centrum města. K poledni dav narostl a vydal se směrem k prezidentskému úřadu a parlamentu. Rebelové rozbíjeli okna a vyhazovali na ulici nábytek a kancelářské zařízení, který podpálili.

Policie nasadila vodní děla, ovšem dav se jednoho jejich vozidla zmocnil a zničil ho. Následovalo přivolání posil a nasazení slzného plynu. Při srážkách bylo zraněno 114 lidí z řad policistů i demonstrantů.

Komunisté v nedělních volbách získali 50 procent hlasů, podle opozice měli v kampani exkluzivní přístup do médií. Zatím však není jisté, zda získají 61 z celkových 101 křesel v parlamentu, která potřebují ke zvolení svého prezidentského kandidáta. Právě v úterý totiž skončilo druhé období Vladimira Voronina. Jestliže se nepodaří zvolit jeho nástupce do 8. června, musí být vypsány další parlamentní volby. Prozápadní opoziční strany odmítají jít s komunisty do koalice. 

Nový prezident zdědí vedení nejchudší země Evropy. Průměrný měsíční plat je tam okolo 5000 korun. Voroninův nástupce se rovněž bude muset vypořádávat s podněsterským regionem usilujícím o osamostatnění pod patronátem Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám