Hlavní obsah

Premiéři V4 vyjádřili solidaritu s Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiéři Polska, Slovenska a Maďarska vyjádřili solidaritu s Českem kvůli ruskému zapojení do výbuchu v roce 2014 a také odsoudili nepřiměřená ruská opatření přijatá v odvetě za vyhoštění ruských diplomatů z Česka.

Foto: koláž Novinky.cz

Visegrádská skupina. Ilustrační foto.

Článek

"My, premiéři Polska, Maďarska a Slovenska vyjadřujeme naprostou solidaritu s Českem, naším blízkým partnerem a sousedem, v souvislosti s podílem agentů ruské vojenské rozvědky na akcích, které vedly k výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014," praví se v prohlášení, zveřejněném kanceláří šéfa polské vlády.

Solidaritu s Českou republikou vyjádřili  premiéři zemí visegrádské čtyřky v závěrečném prohlášení z videokonference. Tu svolal na pondělní poledne polský premiér Mateusz Morawiecki, jehož země nyní V4 předsedá.

Pobaltské země ze solidarity k Česku vyhošťují čtyři ruské diplomaty

Evropa

"Společně s českým premiérem rozhodně odsuzujeme nezákonné a násilné počínání ruských zpravodajských agentů. Nedovolíme, aby tyto akce rozdělily Evropu. Země Visegrádské skupiny jsou rozhodnuty společně s dalšími členskými státy Evropské unie podniknout kroky k posílení naší odolnosti," zdůrazňuje dále dokument.

Němci stojí za Českem, ujistila Babiše Merkelová

Evropa

Na pořad schůzky premiérů V4 se měla dostat také situace na rusko-ukrajinských hranicích a rostoucí napětí v Bělorusku.

"V případě nutnosti podnikneme další kroky, protože ruská politika je bohužel stále poznamenána agresí," řekl v polském rozhlase náměstek ministra zahraničí Pawel Jabloński a poukázal na počínání Ruska na Ukrajině, v Bělorusku a na ruské snahy o destabilizaci Pobaltí a Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám