Hlavní obsah

Překvapivý výsledek slovenského testování: covid mělo jen jedno procento lidí

Právo, ČTK, Ivan Vilček, Bratislava

Na Slovensku začalo plošné testování na covid-19. Ministr obrany Jaroslav Naď v sobotu vpodvečer oznámil, že do 12.00 se ho zúčastnilo na celém Slovensku 828 518 lidí. Pozitivních přitom bylo pouhé jedno procento testovaných.

Foto: Ministerstvo vnitra SR, Novinky

Už v pátek začalo testování pracovníků ministerstva vnitra a obrany.

Článek

Nákazu testy odhalily konkrétně u 7947 osob.

Odpoledne bylo v celé zemi otevřených 99,2 % odběrných míst. „Po celém Slovensku jezdí 1856 vozidel, které doplňují materiál a personál podle potřeby. Od pátku najezdili vojáci přes půl milionu kilometrů, rozvezli 4300 tun materiálu. V terénu je přes 6000 vojáků, 5000 policistů, 113 hasičů, téměř 15tisíc zdravotníků, 250 příslušníků finanční správy a 4000 dobrovolníků a 50 horských záchranářů,“ řekl Naď. „K této chvíli jsme už určitě překročili milion testovaných a zájem je neutuchající,” dodal.

Testování v Bratislavě: Lidé stojí hodiny ve frontách na dešti, před drive-iny jsou dlouhé kolony

Evropa

Premiér Igor Matovič poděkoval za pomoc také 33 vojenských mediků z Rakouska, kteří byli nasazeni na odběrných místech v bratislavské čtvrti Petržalka, a 200 zdravotníků z Maďarska, kteří pomáhají na jižním Slovensku.

Matovič nadále trvá na tom, že od pondělí 2. listopadu bude zrušený zákaz vycházení pouze pro lidi s negativním testem na covid-19. V neděli mimořádně zasedne vládní kabinet a vyhodnotí první kolo celoplošného testování.

„Prosím každého, kdo má pozitivní výsledek, aby zůstal v karanténě i s rodinou. Kdo má negativní výsledek, buďme opatrní, abychom si to nepokazili," vyzval Matovič.

Počítá se i s dalším kolem testování

Předseda vlády nadále počítá s tím, že ve dnech 7. a 8. listopadu proběhne druhé kolo celoplošného testování. Připustil však možnost, že druhé kolo by se nemuselo uskutečnit v regionech s velmi nízkým počtem pozitivně testovaných. „Zatím však platí, že testování bude všude,“ dodal Matovič.

Nezvládneme to, zrušte sankce, žádá Čaputová těsně před začátkem plošného testování

Evropa

Testování obyvatel starších deseti let není povinné. Vláda ale dříve v tomto týdnu rozhodla, že na lidi s negativním výsledkem testu na koronavirus se příští týden nebude vztahovat zákaz vycházení. Ti, kteří se nedají otestovat, nebudou moci kromě jiného nastoupit do práce nebo navštívit úřady či obchody kromě prodejen s nabídkou základních životních potřeb včetně potravin.

Úvodní fáze otestování obyvatel na koronavirus se na Slovensku konala minulý týden ve čtyř epidemií nejpostiženějších okresech. U bezmála čtyř procent zúčastněných testy ukázaly pozitivní výsledek. Od testování si vláda slibuje odhalení ohnisek nákazy a zpomalení jejího šíření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám