Hlavní obsah

Předního politika kosovských Srbů zavraždili v Mitrovici pěti ranami

– Kosovská Mitrovica • Aktualizováno

Čelný politik srbské menšiny v Kosovu Oliver Ivanović byl v úterý zavražděn v Kosovské Mitrovici. Zasažen byl pěti projektily do hrudi. Poranění byla tak vážná, že snaha lékařů o jeho záchranu, která trvala zhruba tři čtvrtě hodiny, byla marná. Z jedoucího auta střílel zatím neznámý pachatel.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Oliver Ivanović

Článek

Mitrovický prokurátor Shyqyri Syla sdělil, že na Ivanoviče se střílelo z jedoucího auta před kanceláří jeho hnutí Svoboda, demokracie a právo. Média uvedla, že později bylo nalezeno zapálené auto značky Opel Astra, které útočníci ke zločinu zřejmě použili.

Severní srbskou část města zablokovaly silné policejní jednotky, které pátrají po útočníkovi.

Pachatelé útoku jsou zatím neznámí. Mohli by za ním stát albánští nacionalisté, ale mohlo jít rovněž o likvidaci nepohodlného politika srbským zločineckým podsvětím. Ivanović totiž poukazoval na to, že Srbové v Mitrovici mají strach ani ne tak z Albánců, jako z místních kriminálníků. Nedávno řekl týdeníku Vreme: „Lidé se nebojí Albánců, nýbrž Srbů, násilníků a kriminálníků, kteří jezdí v džípech bez poznávací značky. Drogy se prodávají na každém rohu. Bylo to i dříve, ale ne v takové míře, tito lidé se nechovali tak arogantně jako nyní."

Odmítal nezávislost Kosova

Ivanović, který stál v čele strany kosovských Srbů Svoboda, demokracie a právo, byl považován za umírněného politika, uvedla BBC. Byl jedním z mála kosovskosrbských představitelů, který uměl albánsky. Důrazně kritizoval politiku Bělehradu vůči Kosovu, a přestože odmítal nezávislost Kosova rozhodněji než leckterý politik v Srbsku, zdál se být vstřícnější vůči dialogu s prištinskými úřady.

V lednu 2016 byl evropskými soudci odsouzen na devět let za válečné zločiny, kterých se měl dopustit v roce 1999. Loni v únoru byl omilostněn.

Televize B92 na svém webu rovněž informovala, že srbský prezident Aleksandar Vučić v souvislosti s vraždou Ivanoviče svolal v Bělehradě na úterní poledne naléhavé zasedání Rady pro národní bezpečnost. Zmínil se o "zajímavých detailech, které naznačují, kdo by mohli být vrazi", avšak co tím míní, neupřesnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám