Hlavní obsah

Před soudem ve Vídni stanulo devět Iráčanů, kteří měli hromadně znásilnit Němku

Vídeň

V Rakousku začal soud s devíti Iráčany, kteří měli na Silvestra roku 2015 unést a hromadně znásilnit osmadvacetiletou německou učitelku. Obvinění jsou příbuzní. Vinu přiznal jen jeden z nich, stopy DNA z těla znásilněné dívky ale hovoří v neprospěch hned šesti obviněných. Žena se nemohla bránit, protože byla silně opilá. Informoval o tom deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z obžalovaných v budově soudu

Článek

„Šlo o zneužití bezbranné osoby a znásilnění velmi ponižujícím a trýznivým způsobem,“ prohlásil žalobce. Oběť, kterou úřady identifikovaly jen jako Sabine K., musela být hospitalizována, dodnes se léčí s postraumatickou stresovou poruchou a není schopna vypovídat před soudem.

Podle verze, kterou poskytla dříve, přijela do Vídně za kamarádkou 28. prosince. Na Silvestra se společně vypravily oslavovat do centra a okolo druhé ráno byly ještě obě spatřeny v baru zvaném Cactus. Asi ve tři ráno si Sabinina kamarádka podle svých slov všimla, že Němka už v baru není a ostatní hosté jí řekli, že jí odvedl muž, se kterým si povídala.

V bytě čekalo dalších pět mužů

Čtveřice mužů pak silně opilou ženu odvedla do jednoho z vídeňských bytů, kde jich čekalo dalších pět. Když Sabina K. přišla k sobě, ležela nahá na posteli a muži ve věku 22 až 45 let jí postupně znásilňovali.

Jediný, který se k činu přiznal, své chování omlouval alkoholem. Byl prý „opravdu opilý po vodce“. Alkohol totiž - jak tvrdí - běžně nepije, protože mu to zapovídá islámská víra, na Silvestra ale udělal výjimku.

Lékařská zpráva potvrdila, že byla oběť opakovaně surově znásilněna. Když bylo po všem, vzali Iráčané Němku podle jejích slov nejprve na toaletu, tam se s ní jeden z nich vyfotil a následně ji dvojice útočníků doprovodila na tramvajovou zastávku, kde se ji snažila uklidnit.

Žena šla na policii a ta pomocí aplikace mapující pohyb v jejím mobilním telefonu vystopovala byt, kde ke znásilnění došlo. Osm z devíti obžalovaných vinu odmítá i po konfrontaci s důkazy. Jeden z nich vypověděl, že jim ženu „nabídli příbuzní“, další zase tvrdil, že „byla svolná k čemukoliv“. Tato vysvětlení soudkyni Petru Poschalkovou viditelně nadzdvihla ze židle, konstatoval Daily Mail.

V případě uznáni viny hrozí obžalovaným až patnáct let za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám