Hlavní obsah

Před dvěma lety zastřelili novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V pátek uplynuly dva roky od vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (27). Při této příležitosti se na mnoha místech v zemi budou konat v podvečer shromáždění Za slušné Slovensko.

Foto: David W Cerny, Reuters

Pietní místo za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovou

Článek

Kuciak pracoval pro server aktuality.sk a odhaloval korupční kauzy. Podnikatel Marian Kočner mu otevřeně vyhrožoval. „Když zjistím nějakou špínu, nějaké přešlapy u vás, u vaší celé rodiny, buďte si jistý, že to zveřejním jako vy. Takže budu hledat, pane Kuciak,“ řekl Kočner po telefonu novináři. Ten se obrátil na policii, ale ta nekonala.

Marian Kočner šel do vazby v den, kdy objednával letadlo do Chorvatska

Evropa

Kuciak a Kušnírová byli zastřeleni 21. února 2018 ve svém domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Jejich těla byla nalezena až za několik dní, protože rodiče obou mladých lidí se domnívali, že se účastní tzv. předmanželské přípravy v Bratislavě, a proto se neozývají. Veřejnost se o vraždě dozvěděla až 26. února.

Italská stopa

V prvních dnech se dostalo největší medializace tzv. italské stopě, protože Kuciak psal také o italských podnikatelích působících na východním Slovensku a o jejich možném propojení na kalábrijskou mafii 'Ndrangheta. Jeden z těchto Italů Antonino Vadala měl mít kontakty na osoby přímo na úřadu vlády.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Marian Kočner přichází k soudu.

Vražda a informace o Italech a jejich možném napojení na nejvyšší místa vyvolaly v zemi masové protesty. Akce s názvem Za slušné Slovensko se konaly po celém Slovensku a byly nejmasovější od roku 1989. Postupně odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico a šéf policie Tibor Gašpar. Vznikl nový kabinet pod vedením premiéra Petra Pellegriniho (Směr-sociální demokracie), ale ve vládní koalici se udržely stejné strany. Kromě Směru také Slovenská národní strana a strana Most-Híd.

Kočner a spol.

Vadala byl nakonec vydán do Itálie na základě mezinárodního zatykače. V Itálii je stíhán za obchodování s drogami a za legalizaci příjmů z trestné činnosti.

Vrah střílel po Kuciakovi ze 30 centimetrů, citovala soudkyně pitevní zprávu

Evropa

Slovenská policie mezitím odhalila horkou stopu na jižním Slovensku a bylo zadrženo několik lidí, kteří byli následně obviněni z účasti na vraždě novináře a jeho snoubenky. Jeden ze zadržených Zoltán Andruskó, který měl být zprostředkovatelem vraždy, od začátku spolupracoval s policií, po dohodě o vině a trestu byl odsouzen k 15 letům vězení a v právě probíhajícím procesu vystupuje jako svědek.

Před soudem stanuli Kočner, jako objednavatel vraždy, Alena Zsuzsová jako zprostředkovatelka, Tomáš Szabó a Miroslav Marček jako vykonavatelé. Marček se v průběhu procesu přiznal, že vrahem je on, a byl vyčleněn k oddělenému líčení. Kočner, Zsuzsová a Szabó svou vinu popírají. Všem hrozí za dvojnásobnou úkladnou vraždu 25 let vězení až doživotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám