Hlavní obsah

Pravicový radikál dostal doživotí za vraždu německého politika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

Doživotí. Tímto verdiktem soudu ve Frankfurtu nad Mohanem skončil jeden z nejsledovanějších procesů v Německu. Pravicový radikál Stephan Ernst stráví zbytek života ve vězení za předloňskou vraždu hesenského politika Waltera Lübckeho.

Foto: Profimedia.cz

Stephan Ernst

Článek

Křesťanskodemokratického politika našel v noci z 1. na 2. června příbuzný na terase jeho domu v obci Wolfhagen-Istha nedaleko Kasselu s prostřelenou hlavou. Politik zemřel o několik hodin později v nemocnici. Lübcke byl vysoce postaveným úředníkem místní správy v Hesensku. Působil jako přednosta okresního úřadu ve městě Kassel, a byl tak zástupcem hesenské vlády v oblasti Severního Hesenska.

Starostu německého města Kassel našli s prostřelenou hlavou, zbraň zmizela

Evropa

Teorie o sebevraždě nebo loupežném přepadení rychle přebilo podezření z vraždy kvůli politickému motivu. Do hledáčku vyšetřovatelů poměrně rychle dostal právě Stephan Ernst, kterého za pár dnů zatkla speciální policejní jednotka.

Podezřelý byl německým úřadům známý kvůli svému dřívějšímu zapojení do pravicově extrémní scény. Pětačtyřicetiletý muž byl v minulosti opakovaně souzen, mimo jiné za pokus o útok trubkovou bombou na uprchlickou ubytovnu nebo za vážné zranění přistěhovalce, přičemž útoku se dopustil ve vazbě.

K vraždě politika CDU Lübckeho se přiznal pravicový extremista

Evropa

K vraždě politika se Stephan Ernst přiznal. Lübckeho extrémní pravice nenáviděla kvůli jeho politickým postojům, když byl zastáncem přijímání běženců a v severohesenském Lohfeldenu obhajoval plán na postavení ubytovny pro běžence.

Vražda Lübckeho Německem otřásla. Jde o první takový zločin pravicového radikála vůči politikovi v poválečných dějinách země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám