Hlavní obsah

Požár v táboře na ostrově Samos připravil o střechu nad hlavou přes stovku běženců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V táboře pro migranty na řeckém ostrově Samos vypukl v neděli navečer požár. Nikdo nebyl zraněn, ale o přístřeší přišla asi stovka běženců. Příčina ohně se vyšetřuje, napsala agentura AP.

Foto: Samiaki Tv, Reuters

Ilustrační foto. Požár a bitky v táboře s migranty na ostrově Samos nejsou ničím neobvyklým.

Článek

Humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) na Twitteru zveřejnila záběry z hořícího tábora. Agentura AP s odvoláním na mluvčího místních hasičů uvedla, že v táboře vypukly nejméně dva požáry, oba mimo hlavní prostory střediska. Hořely provizorní přístřešky postavené v okolí přeplněného tábora.

Na ostrově Samos žije podle místních úřadů na 7200 běženců, z toho asi 6870 v táboře Vathy (s kapacitou asi 650 osob), kde požár vypukl.

Příčina ohňů není jasná. Podle místních médií vypukl jeden po potyčce mezi etnickými skupinami migrantů. Někteří běženci pak podle nepotvrzených zpráv založili další požár ve snaze dostat se z přeplněného tábora, kde roste napětí i z obav před nemocí covid-19.

V táborech na řeckých ostrovech jsou špatné hygienické podmínky a humanitární organizace opakovaně vyzývaly řeckou vládu, aby kvůli koronaviru migranty převezla jinam.

Na řeckých ostrovech v Egejském moři žije asi 40 tisíc migrantů, nákaza koronavirem se tam zatím nepotvrdila. Testy ale prokázaly infekci minulý týden u 150 migrantů ubytovaných provizorně v hotelu ve městě Kranidi na poloostrově Peloponés a už dříve se koronavirus potvrdil v táborech Malakasa a Ritsona rovněž na řecké pevnině. Řecko zatím hlásí 2517 potvrzených případů nákazy Sars-CoV-2, z toho 134 lidí zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám