Hlavní obsah

Požár se šíří i na německé straně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Drážďany

Požár v Česko-saském Švýcarsku se na německé straně dále rozšířil, uvedl časopis Der Spiegel, podle něhož není pod kontrolou. Zasáhl už 250 hektarů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v Česko-saském Švýcarsku se na německé straně dále rozšířilVideo: Reuters

 
Článek

Ve dvou z pěti zasažených oblastí je situace napjatá, řekl mluvčí okresního úřadu Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří Thomas Kunz. Tato oblast je členitá a není snadné se do ní dostat,“ vysvětlil důvod. Situaci podle něj komplikuje mnoho suchého mrtvého dřeva.

Foto: Michael Robert, ČTK

Požár u obce Schmilka v Saském Švýcarsku

Požár se podle stanice MDR rozšířil na 250 hektarů, ještě většímu rozšíření zabránily noční zásahy hasičů, jichž bylo nasazeno 148.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v Česko-saském Švýcarsku se na německé straně dále rozšířil

Napjatou situaci by mohl zlepšit déšť, mraky se přesouvají na východ a v poledne se dostanou až do Krušnohoří a pak i do Saského Švýcarska. Déšť ale není příliš silný a úhrny nejsou velké. Teploty by měly dosáhnout jen 21 až 23 stupňů.

Hasiči v noci uchránili další obce před požárem

Domácí

Požár v Braniborsku

Hasiči v Německu ale musejí bojovat i s požárem na jihu Braniborska, kde zasáhl 850 hektarů lesa. Hoří tam borovicový les, což situaci zhoršuje. V něm se plameny šíří rychleji než ve smíšeném.

V okresu Elbe-Ester muselo být evakuováno několik obcí včetně Rehfeldu.

Kvůli požáru uhynulo přes 100 prasat ve výkrmně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prasečí farma u Falkenbergu lehla popelemVideo: Reuters

Kdy se podaří požár, se kterým bojuje 450 hasičů, vojáků a policistů s vodními děly, zlikvidovat, není jasné. Zasahuje u něj pět armádních vrtulníků. Každý může na plameny svrhnout 5000 litrů vody.

Časopis Der Spiegel uvedl, že hašení může trvat týdny. Mají podezření, že vznikl lidskou činností, spekulují i o žhářství, pokud by však nebylo takové sucho, požár by se tak rychle nešířil.

Reklama

Výběr článků

Načítám