Hlavní obsah

Požár další tábor v Řecku nesežehl. Zachránil ho vítr

Právo, DPA, ČTK, vpl, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V blízkosti utečeneckého tábora Vathy na řeckém ostrově Samos vypukl v úterý večer požár. Vítr stočil plameny vzhůru do hor, takže hasiči požár pozdě večer dostali pod kontrolu, informoval web Samos Today.

Foto: Samiaki Tv, Reuters

Požár a bitky s policisty. V táboře s migranty na ostrově Samos vypukly nepokoje. Archivní snímek.

Článek

„Tábor není ohrožen,“ řekl rozhlasu Thema 104.6 starosta Giorgos Stantzos s tím, že živel vypukl v registračním centru a že oheň nepohltil stany. „Mám ale obavy z věcí příštích,“ podotkl.

Samos Today ve středu sdělil, že policie zatkla první podezřelé ze žhářství. V táboře Vathy žije podle řeckého ministerstva pro migraci přibližně 4600 migrantů, ačkoli míst v něm je pro 650 lidí.

Migranti i místní brání stavbě nového tábora na Lesbu

Evropa

Minulý týden oheň zničil beznadějně přeplněný uprchlický tábor na ostrově Lesbos. Řecká policie zatkla pět podezřelých z úmyslného zapálení. „Dalšího podezřelého hledáme,“ řekl televizi ERT Michalis Chrisochoidis, ministr civilní obrany.

Podle policejních zdrojů se jedná o pět afghánských státních příslušníků, jimž úřady zamítly žádosti o azyl. Řecká média informovala, že dva z pěti podezřelých policie nezadržela na Lesbu, ale na pevnině v severním Řecku. Dodala, že se jedná o nezletilé osoby, po požáru v táboře Moria převezené z ostrova na pevninu s tím, že budou umístěny do jiného státu EU.

Německo se chystá přijmout 1500 migrantů z řeckých ostrovů

Evropa

Německá vláda v úterý oznámila, že přijme 1553 dalších migrantů z Řecka kromě 150 nezletilých bez doprovodu z Morie. Francie souhlasila s přijetím 150 nezletilých z tábora Moria, zatímco jiné členské státy EU budou sdílet dalších sto nezletilců bez doprovodu.

Do řešení migrační krize by se podle Ursuly von der Leyenové měly více zapojit všechny unijní země. Unijní exekutiva chce příští týden předložit dlouho očekávaný návrh nové migrační politiky EU, který o řadu měsíců zdržela koronavirová krize.

Očekává se, že EK bude po členských zemích chtít, aby se podělily o běžence, s jejichž vysokými počty se nyní potýká zvláště Řecko. Zatímco země východního křídla EU odmítají jakékoli povinné kvóty pro přijímání migrantů, západoevropské státy je podporují. V této souvislosti vyzvala ke kompromisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám