Hlavní obsah

Pouliční hlídky šaría ve Wuppertalu jdou opět k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlsruhe

Německý spolkový soudní dvůr v Karlsruhe zrušil ve čtvrtek verdikt soudu, podle kterého pouliční hlídky „islámské policie“ ve Wuppertalu neporušily zákon, informoval server týdeníku Focus. Případ vrátil k novému projednání zemskému soudu.

Foto: Profimedia.cz

Hlídky islámské policie ve Wuppertalu

Článek

Ultrakonzervativní muslimská skupina kolem německého salafistického konvertity Svena Laua vyvolala pobouření veřejnosti svými občanskými hlídkami v západním Wuppertalu v roce 2014. Muži v oranžových vestách nesoucí nápis policie šaríi (islámské právo) lidem nařizovali, aby přestali pít, hrát hazardní hry a poslouchat hudbu.

Státní zastupitelství se proti nim snažilo zasáhnout. Stíháno mělo být devět mužů ve věku 24 až 34 let. Soud ale odmítl zahájit trestní stíhání a případ odložil. Vesty s nápisem policie šaríi podle jeho rozhodnutí nelze považovat za porušení zákona o nošení uniforem, protože tyto vesty uniformy nepřipomínají. Nejsou na nich ani žádné zakázané symboly nebo výzvy k násilí.

Hlídky podle tehdejšího rozhodnutí soudu nejsou nelegální a není možné je trestat. Proti tomu podalo státní zastupitelství dovolání, kterému ve čtvrtek Spolkový soudní dvůr vyhověl, když konstatoval, že soud nižší instance otázku posoudil nesprávně. Nyní se jí bude muset znovu věnovat jiná komora stejného soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám