Hlavní obsah

„Islámská policie” v německém Wuppertalu neporušila zákon

Wuppertal

Soud v německém Wuppertalu rozhodl, že hlídky salafistů v načervenalých vestách se slovy policie šaríi (islámské právo) nejsou nelegální a není je možné trestat. Když loni vyšly do jedné tamní čtvrti, kterou salafisté označili za oblast spadající pod šaríu, vyvolalo to pobouření. Stíháno mělo být devět mužů ve věku 24 až 34 let, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Mešita salafistů ve Wuppertalu, která zorganizovala místní náboženskou policii.

Článek

Soud odmítl zahájit trestní stíhání a případ odložil. Vesty s nápisem policie šaríi podle jeho rozhodnutí nelze považovat za porušení zákona o nošení uniforem, protože tyto vesty uniformy nepřipomínají. Nejsou na nich ani žádné zakázané symboly nebo výzvy k násilí.

Stíhaný může být dále jen radikální kazatel Sven Lau, který muslimské aktivisty do ulic vyslal, protože tuto akci nenahlásil jako demonstraci. Stíhaný může být také kvůli porušování práva na svobodu shromažďování.

V srpnu se místní prokurátor rozhodl zahájit stíhání devíti lidí právě na základě toho, že měli porušit zákaz nošení uniforem, přestože na jejich nošení na veřejnosti nemají zákonný nárok.

Humanitární důvody s kalašnikovem

Lau ale čelí i jiným a mnohem vážnějším podezřením, především z rekrutování mladých muslimů, aby se zapojili do války v Sýrii a v Iráku. Sám byl v Sýrii v roce 2013, jak tvrdil z humanitárních důvodů. Nechal se ale vyfotit u tanku s kalašnikovem. Po návratu mu byl zabaven pas.

Foto: Profimedia.cz

Islamistický kazatel Sven Lau přezdívaný také Abú Adam na snímku z roku 2014

Zřízení islámské náboženské policie ve Wuppertalu, která dozírá, že se v oblasti pod právem šaría nebude prodávat a pít alkohol, šířit pornografie ani se nebudou konat diskotéky a koncerty, vyvolala pobouření.

Využili ji aktivisté z protiislámského hnutí Pegida jako ukázku nebezpečí islámu.

Související téma

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muslim čte v koránu v saúdskoarabském Rijádu

Odsoudil ji však i Ústřední výbor muslimů v Německu jako akci poškozující muslimy.

Reklama

Výběr článků

Načítám