Hlavní obsah

Poslanec složil slib ve vestě zakázané maďarské gardy

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Předseda extrémně pravicové strany Jobbik Gábor Vona složil v pátek na ustavující schůzi maďarského parlamentu poslanecký slib ve vestě, která je součástí stejnokroje soudem zakázané polovojenské Maďarské gardy. Jobbik má v 386 členném Národním shromáždění 47 poslanců.

Článek

Před složením oficiálního slibu se poslanci za Jobbik sešli v budově parlamentu u svatoštěpánské koruny uherských králů, kde složili vlastní slib věrnosti. Při vstupu do parlamentu měl Vona na sobě oblek, i když voličům slíbil, že do budovy vstoupí v uniformě Maďarské gardy. „Vestu mám pod sakem. Nechte se překvapit,“ prozradil zvídavým novinářům.

Při složení slibu poslance Vona sako odložil a zůstal oblečený ve vestě Maďarské gardy na srdci s árpádovskými pruhy a symbolem lva na zádech. Maďarská média konstatovala, že od momentu složení slibu Vonu chrání poslanecká imunita a nemá se čeho bát. Soud loni polovojenskou Maďarskou gardu zakázal.

Prezident László Sólyom čin Vonu ostře kritizoval. „Poslanec a předseda frakce složil slib, v němž se zavazuje k dodržování zákonů a přitom zákon porušil. Lživým slibem ukázal, že v parlamentě bude reprezentovat lež,“ uvedl Sólyom ve svém prohlášení.

Prezident varoval Jobbik

Sólyom ve svém projevu před poslanci varoval Jobbik před extrémními projevy. Stranu přitom nejmenoval.

„Radikální strana, která vstoupila do parlamentu, je výzvou pro ostatní poslance. Poslanecká imunita nemůže být záminkou k vědomému porušování práva. Maďarsko musí zabránit šíření extremismu,“ prohlásil Sólyom.

Poslanci za Jobbik v závěru prezidentova projevu netleskali. „Poučoval nás jako malé děti ve škole,“ citoval server origo.hu slova nejmenovaného poslance Jobbik pronesené vzápětí na chodbách parlamentu.

Předseda parlamentu dříve šéfoval olympionikům

Prezident Sólyom na ustavující schůzi parlamentu formálně pověřil Viktora Orbána, aby se stal novým maďarským premiérem. Orbánova pravicová strana FIDESZ se stala suverénním vítězem dubnových parlamentních voleb, když získal ústavní většinu hlasů.

Novým předsedou maďarského parlamentu byl zvolen Pál Schmitt (FIDESZ), bývalý předseda Maďarského olympijského výboru. Za jednoho z pěti místopředsedů parlamentu byl zvolen Zoltán Balczó z Jobbiku.

Vůdce skinheadů v poslanecké lavici

Poslancem za Jobbik se stal například také Tamás Sneider (27), který byl v 90. letech známý pod jménem Roy jako zakladatel skinheadské organizace ve městě Eger. Sneider měl v roce 2002 společně s dalšími skinheady zmlátit Roma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám