Hlavní obsah

Poslanci EP odsoudili snahy Polska trestat sexuální výchovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropský parlament přijal ve čtvrtek usnesení, v němž dal najevo znepokojení kvůli možnému zavedení trestů vězení za sexuální výchovu v Polsku. Tento návrh zákona, za nímž stojí občanská iniciativa Stop pedofilii, před časem prošel v prvním čtení v polském Sejmu díky podpoře vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci Evropského parlamentu během zasedání ve Štrasburku

Článek

Iniciativa Stop pedofilii tvrdí, že jejím cílem je zajistit „právní ochranu dětí a mládeže před sexuální zkažeností a demoralizací”. Podle jejího návrhu by až tři roky vězení hrozily „za propagaci nebo schvalování sexuálních styků nebo jiné sexuální činnosti provozované nezletilými”. Sankce by se týkaly lidí, kteří s nezletilými pracují například v rámci vzdělávání a výchovy. Tresty by se vztahovaly i na média a vydavatelství.

Za sexuální výchovu má v Polsku hrozit až pět let vězení

Evropa

Proti tomuto návrhu zákona protestovaly v Polsku minulý měsíc tisíce lidí. V Polsku stejně jako v Česku je sex legální od 15 let.

Europoslanci v dnešním usnesení dali najevo, že je hluboce znepokojují nejasná a nepřiměřená ustanovení návrhu zákona, která de facto míří k trestání rozšíření sexuální výchovy mezi nezletilými. Poukazují na to, že vězení by hrozilo lidem zabývajícím se sexuální osvětou, mezi nimi učitelům, zdravotníkům, vydavatelům, novinářům nebo nevládním organizacím. Europoslanci také ve svém usnesení zdůraznili, jaký význam má sexuální výchova zejména pro dívky a mladé lidi s menšinovou sexuální orientací.

Když členové europarlamentu o znění nynějšího usnesení před časem debatovali, zástupci polského Práva a spravedlnosti se své kolegy snažili přesvědčit, že návrh zákona vypracovaný iniciativou Stop pedofilii není snahou trestat sexuální výchovu. Podle listu Gazeta Wyborcza vypracovali vlastní návrh usnesení, v němž upozorňovali na to, že „sexuální výchova ve velké míře souvisí s náboženským přesvědčením rodičů”, a proto by do škol neměla být zaváděna proti jejich vůli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám