Hlavní obsah

Poškrábala jsem se pod okem, vysvětluje polská poslankyně vztyčený prostředníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Pořádný rozruch vyvolal v Polsku prostředníček poslankyně vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Joanny Lichocké při nočním hlasování, kterým vládní většina prosadila bezmála dvě miliardy zlotých (asi 11,7 miliardy Kč) pro televizi TVP. Kontroverzní gesto - podle poslankyně „energické protírání tváře“, podle jejích kritiků zdvižený prostředníček - se objevilo v okamžiku, kdy z opozičních lavic znělo skandování „hanba, hanba“.

Foto: Profimedia.cz

Budova polského parlamentu ve Varšavě

Článek

Poslankyně ujišťuje, že žádné vulgární gesto neudělala. „Dvakrát jsem se poškrábala prstem pod okem, a to energicky, protože jsem byla podrážděná,“ vysvětlovala. Nicméně o několik hodin později se před kamerami omluvila všem, kteří se mohli cítit uraženi, pokud je „opoziční propaganda“ a „příval nenávisti“ uvedly v omyl.

Na sociálních sítích se objevila záplava ohlasů, karikatur, parodií i rad, jak správně vykonat „valentýnské gesto padls mi do oka“. Situace využili poznaňští lékaři, kteří se zdviženými prostředníčky natočili video vybízející k preventivnímu vyšetření: „Ukažte rakovině toto gesto!“

Menšinová opozice podle médií sotva uspěje s návrhem potrestat Lichockou. Ta však kvůli incidentu podle serveru Onet patrně přišla o možnost stát se mluvčí kampaně za znovuzvolení prezidenta Andrzeje Dudy.

Vztyčený prostředníček není cizí ani české Poslanecké sněmovně. Například v roce 2007 čelil kritice tehdejší premiér Mirek Topolánek za svůj zdvižený prostředníček vůči opozičním lavicím. Letos v lednu se předseda sněmovny Radek Vondráček omlouval za stejné gesto, které ještě před zahájením schůze učinil z předsednického místa směrem do jednacího sálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám