Hlavní obsah

Popularita Stalina v Rusku vzrostla, ještě oblíbenější je Brežněv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Popularita komunistického diktátora Josifa Stalina, kterému historici přičítají milióny obětí, dosáhla v Rusku historického maxima za posledních 16 let. Uvedl to list RBK s odvoláním na průzkum nezávislého sociologického střediska Levada. Nedosáhl však stále obliby Leonida Brežněva.

Foto: Repro z katalogu Agitace ke štěstí

Stalin, jako ho v roce 1937 portrétoval Issak I. Brodskij.

Článek

Rusům se podle těchto zjištění ještě více než Stalin zamlouvá sovětský vůdce Leonid Brežněv a zejména nynější prezident Vladimir Putin. Naopak z dřívějších vůdců mají nejméně rádi Nikitu Chruščova, Borise Jelcina a Michaila Gorbačova, kteří se svého času snažili „povolovat šrouby” režimu.

Zatímco v březnu 2006 s „nadšením”, „úctou” či „sympatiemi” přistupovalo ke Stalinovi 37 procent dotázaných, letos v lednu to už bylo 46 procent. Brežněvova obliba za posledních 11 let stoupla z 39 na 47 procent, Putinova ze 76 na 83 procent.

„Čím vyhrocenější je situace v zemi, čím horším problémům čelí stát, tím více v masách roste poptávka po drsných vůdcích. Za liberálnějších dob tyto nálady opadají, ale nyní jsme v konfliktu se Západem, v novém kole studené války, a proto vidíme růst sympatií k takovým postavám,” vysvětlil vyznění průzkumu sociolog Alexej Graždankin z Levady.

Růst obliby Stalina může souviset s hojným opěvováním úspěchů Rudé armády, která za jeho vlády rozdrtila Hitlerovu nacistickou Třetí říši. Ubývá také pamětníků.

Brežněv představuje v Rusku symbol stability, kdy nedocházelo k výkyvům ve společnosti a rostla životní úroveň. Gorbačov je viněn z rozkývání společnosti a připisuje se mu rozpad SSSR.

Podle jiného průzkumu Levady skoro třetina Rusů oceňuje, že za Putina se v Rusku žije nejlépe za posledních 100 let. Ale 29 procent označilo za ideální éru dobu Brežněvovy vlády, označovanou kritiky za období stagnace, která nakonec - již za Gorbačova a Jelcina - vyústila v pád komunismu a rozpad sovětského impéria

Reklama

Výběr článků

Načítám