Hlavní obsah

Popel z islandské sopky uvěznil cestující a ze dne udělal noc

Londýn
Aktualizováno

Popel z islandské sopky Grímsvötn se blíží k Británii. Postižena kvůli tomu budou od 13 nejméně do 19 hodin místního letního času letiště na severu, mimo jiné v Glasgowě, Londonderry, Edinburghu, ale také v Newcastlu a v Carlisle. Už bylo zrušeno 252 letů. Na Islandu zase řešili záplavy spadlého sopečného popela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sopečný prach zasypal město KirkjubaejarklausturVideo: Reuters

 
Článek

Lety už byly zrušeny nejen ve Velké Británii, zejména ve Skotsku, ale také v Irsku, Norsku a Švédsku. Naopak Island mohl kvůli příznivým větrům lety obnovit, včetně hlavního letiště Keflavík.

Britský úřad řízení letového provozu časně ráno oznámil, že mrak popela by měl nad Skotskem přecházet od 8:00 SELČ do 14:00 SELČ. Letiště Glasgow a Edinburgh zastavila provoz již v noci, letiště Aberdeen a Inverness časně ráno. V Edinburghu čekalo v hale přes noc přes 400 lidí.

Podle předpovědi už v úterý v osm hodin dosáhl mrak hranic severního Skotska. Dále se šíří na Wales, severní Anglii a do Severního Irska. Odpoledne by se měl dostat na Londýn. Zatím není jasné, zda se bude muset letiště Heathrow uzavřít.

„V tuto chvíli model naznačuje, že přerušení dále v týdnu budou jen omezená, ale chování počasí se mění celou tu dobu,“ uvedl ministr dopravy Philip Hammond.

Foto: Reuters

Sopečný popel nad Británií (vlevo hnědý)

Grímsvötn chrlí čtvrtý den velké množství popela. ale díky příznivým atmosférickým podmínkám je popel hnán vzhůru a vítr jej žene ve vyšších polohách na severovýchod a v nižších na jih. Někteří odborníci tvrdí, že aktivita Grímsvötnu, který zaplavil popílkem celé okolí,  už mírně polevuje, i když vizuálně není oproti předchozím dnům zřetelný rozdíl.

Opírají se však o výsledky radarového sledování sopečného chocholu, který prý už není tak vysoký jako v sobotu, kdy dosahoval 10 až 15 kilometrů. V současnosti je to prý už jen pět až sedm kilometrů. Během dne by k němu mělo být vysláno výzkumné letadlo ke změření hustoty a složení mraku sopečného popílku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám