Hlavní obsah

Polský prezidentský pár pohřbí v neděli

Varšava/Moskva
Aktualizováno

Do Polska v úterý převezli rakev s ostatky manželky prezidenta Marii Kaczyńské. V neděli bude pohřbena společně s prezidentem Lechem Kaczyńským při pietním aktu, kterého se zúčastní delegace z celého světa. Pohřbeni by mohli být na hradě Wawel v Krakově. Smuteční obřad za ostatní oběti sobotní letecké katastrofy u Smolenska proběhne v sobotu v poledne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ostatky Marie Kaczyńské jsou už v prezidentském paláci, na letišti se s ní rozloučila dcera i švagrVideo: Reuters

 
Článek

Z 96 obětí leteckého neštěstí bylo do úterka identifikováno 45 osob. Uvedla to ruská ministryně zdravotnictví Taťjana Golikovová. Identifikace mrtvých bude ve spolupráci s polskými odborníky pokračovat. Do Moskvy mezitím dorazilo dalších 54 pozůstalých, celkem jich jsou v ruské metropoli podle médií na tři stovky.

Gazeta Wyborcza přinesla informaci, že by pár mohl být pohřben na hradě Wawel v jihopolském Krakově. V kryptě wawelské katedrály jsou uloženy ostatky polských králů a dalších významných osobností. O tom, kde budou Lech a Maria Kaczyńští pohřbeni, rozhodla rodina, řekl listu nejmenovaný zdroj z vlády.

Identifikace podle prstýnku

Ostatky prezidentovy manželky Marii Kaczyńské, které identifikoval její bratr podle snubního prstýnku, jsou podle ruských agentur na cestě do Varšavy. Tělo prezidenta je v polském hlavním městě už od neděle.

Zatímco v okamžiku nehody se prezident Lech Kaczyński nacházel v prezidentském salónku letadla, jeho manželka před přistáním zašla na záď letounu za příbuznými zajatých polských důstojníků, postřílených před 70 lety sovětskou tajnou policií. Právě kvůli účasti na pietní ceremonii u pomníku obětí v katyňském lese letěla prezidentská delegace do Smolenska.

Ve středu vyhlásí termín voleb

Předseda polského Sejmu Bronislaw Komorowski, který převzal povinnosti hlavy státu, ve středu oznámí termín předčasných prezidentských voleb. Řekl to v úterý v televizi TVP INFO.

Polská ústava stanovuje, že maršálek Sejmu má po smrti prezidenta 14 dnů na to, aby vyhlásil předčasné prezidentské volby. Hlasování se musí uskutečnit do 60 dnů po oznámení jeho termínu. Poláci o tom, kdo se stane jejich novým prezidentem, tak mají rozhodovat nejpozději 20. června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám