Hlavní obsah

Polský prezident Duda v těsných volbách obhájil mandát

Varšava

Prezidentské volby v Polsku vyhrál nynější prezident Andrzej Duda, získal 51,21 procenta hlasů. Vyplývá to z téměř úplných výsledků státní volební komise, které ale zatím nejsou oficiální. V těsném klání porazil varšavského primátora Rafala Trzaskowského z Občanské platformy (PO), který dostal 48,79 procenta hlasů. Už předběžné odhady připisovaly těsné vítězství Dudovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oslavy Andrzeje Dudy a jeho příznivců po volbáchVideo: AP

 
Článek

Duda získal 51,21 procenta hlasů po sečtení výsledků z 27 222 volebních obvodů, uvedla Gazeta Wyborcza. Celkem je jich 27 231. Volební komise oznámila, že oficiálně zveřejní až definitivní výsledky hlasování.

Volební účast dosáhla 68,12 procenta a byla téměř o pět procentních bodů vyšší než v prvním kole před dvěma týdny.

„Báječné! Děkuji mnohokrát! Ať žije Polsko! Moji drazí, viděli jste tuto úžasnou účast, téměř 70 procent. Vyhrát volby s takovou účastí je neuvěřitelná zpráva. Jsem velmi dojatý. Děkuji z celého srdce všem svým krajanům,” prohlásil Duda už po oznámení údajů z průzkumu.

Strany se mohou obrátit na soud

Zástupci proevropské Občanské platformy řekli, že shromažďují informace o problémech, které hlasování provázely. Podle analytiků vzhledem k těsnému výsledku se obě strany mohou obrátit na nejvyšší soud, napsala agentura Reuters.

Dudovi odhad agentury Ipsos původně připisoval 50,4 procenta hlasů, Trzaskowskému 49,6 procenta. Podle upřesněného průzkumu z pondělního rána ale Duda získal 51 procent hlasů.

Podle odhadů těsně vyhrál polské volby Duda

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám