Hlavní obsah

Podle odhadů těsně vyhrál polské volby Duda

Právo, ČTK, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Druhé kolo prezidentských voleb vyhrál podle průzkumů konaných před volebními místnostmi současný prezident a kandidát vládního neokonzervativního Práva a spravedlnosti (PiS) Andrzej Duda. Získal podle upřesněných odhadů 51 procento hlasů. Konečné oficiální výsledky by centrální volební komise měla oznámit nejpozději hodinu před úterní půlnocí. Předpokládá se nicméně, že známé by mohly být už o den dříve.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Kandidát na prezidenta Rafal Trzaskowski čeká před hlasováním ve volební místnosti - tělocvičně v obci Rybnik.

Článek

Dudovi odhad agentury Ipsos původně připisoval 50,4 procenta hlasů a jeho protikandidátovi, varšavskému primátorovi Rafalu Trzaskowskému z Občanské platformy (PO) 49,6 procent. Podle upřesněného průzkumu z pondělního rána ale Duda získal 51 procent hlasů.

Volební účast dosáhla 68,9 procenta a byla téměř o pět procentních bodů vyšší než při prvním kole před dvěma týdny.

"Báječné! Děkuji mnohokrát! Ať žije Polsko! Moji drazí, viděli jste tuto úžasnou účast, téměř 70 procent. Vyhrát volby s takovou účastí je neuvěřitelná zpráva. Jsem velmi dojatý. Děkuji z celého srdce všem svým krajanům," prohlásil Duda po oznámení údajů z průzkumu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Andrzej Duda se svou ženou Agatou u voleb

Protože je rozdíl mezi Dudou a Trzaskowskym minimální a pohybuje se v rámci statistické chyby, konečné výsledky, které budou známy během hodin, mohou být odlišné.

Statistická chyba činí podle agentury Ipsos, která průzkum provedla, dva procentní body.

Výsledky mohou být navíc ovlivněny korespondenčními hlasy nebo hlasy odevzdanými v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám