Hlavní obsah

Polský ministr zdravotnictví potřebuje kvůli odpůrcům očkování ochranku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski má kvůli odpůrcům očkování už od května ochranku. Podle agentury PAP to šéf resortu zdravotnictví řekl v rádiu RFM, kde zároveň prohlásil, že hnutí odmítající vakcíny proti covidu-19 je v Polsku „dobře zorganizované”. Ministr zároveň konstatoval, že epidemická situace v zemi se zhoršuje, ale zatím se to podle něj neprojevuje v nemocnicích.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski

Článek

V květnu se odpůrci vakcinace zaměřili na byt Adama Niedzielského ve Varšavě. Čekali na něj před domem, poté ho sledovali dovnitř a byli neodbytní, popsal server Wirtualna Polska, podle něhož skupina incident natáčela a umístila na internet. Ministr přiznal, že od té doby z bytu nevychází bez ochranky.

„Od tohoto incidentu potřebuji ochranu. Hnutí odpůrců očkování je velmi dobře zorganizováno, to se jim musí přiznat. Snaží se zorganizovat různé provokace, například během mých cest mimo Varšavu,” popsal ministr.

Polsko odstartovalo mobilizační očkovací loterii. Vyhrát lze třeba auto

Koronavirus

Niedzielski v létě vyhlásil „nulovou toleranci” vůči agresivním odpůrcům vakcinace. Učinil tak poté, co se v červenci do očkovacího centra ve městě Grodzisk pokusila proniknout agresivní skupina lidí a na místě vypukly potyčky, připomněla agentura PAP. Útoků na očkovací centra zaregistrovalo Polsko vícero.

Podle listu Rzeczpospolita Niedzielski zároveň konstatoval, že se epidemická situace v zemi zhoršuje. Zatím se však vyšší denní přírůstky nakažených koronavirem podle něj nepromítly do dění v nemocnicích.

Polákům se do druhé dávky vakcíny moc nechce

Koronavirus

Polské ministerstvo zdravotnictví za posledních 24 hodin zaregistrovalo 1325 případů infekce a 46 úmrtí v souvislosti s covidem-19. V pondělí resort evidoval 684 nově nakažených. V nemocnicích leží 1963 pacientů s covidem-19, z nichž 195 potřebuje plicní ventilátory. Těch má celá země k dispozici 700, píše PAP.

Od začátku pandemie se v zemi, kde žije asi 38 milionů obyvatel, nakazilo koronavirem přes 2,9 milionu Poláků, z nichž 75 741 nákaze podlehlo. Zdravotníci dosud aplikovali přes 37,6 milionu dávek vakcín proti covidu-19, přičemž více než 19,5 milionu lidí je plně očkováno.

Reklama

Výběr článků

Načítám